Tajna koju morate znati: Evo kako da pripremite odlične ćevape kod kuće!

Kako u vlastitom domu pripremiti domaće, prave, bosanske ćevape?

cevaaapi235

Konačno imamo jedan kvalitetan odgovor/recept! Blog domacii-recepti.blogspot.com donosi detaljna upustva kako, šta, s čim kada su u pitanju ćevapi. Bez da vam i dalje mudrujemo, svakako niste ni pročitali ovaj uvod nego ste oči odmah bacili na konkretan recept, zar ne? Idemo dalje...

Sastojci:

- 750 gr junetine

- 250 gr ovčetine

- 1 kašika soli

- 1 kašika vegete

- 1 kašika bibera

- 1/2 glavice bijelog luka

- 1 kašika kajmaka

- malo mineralne vode

Obavezni prilozi:

- Što više crvenog luka to bolje

- kajmak ili ajvar po želji

Poljev za lepinu:

- provrela voda

- malo goveđeg temeljca ili kocka

- vegeta

- malo ulja

- peršunov list

- bijeli luk

- biber

Priprema poljeva:

- Stavite sve začine u posudu, dodajte malo ulja, prelijte temeljcem i vodom pa pustite da prokljuća

Priprema ćevapa:

- Meso narežite na sitnije komade i meljite ga (usitnite) 2x

- U multipraktiku usitnite češnjak tako da izađe sok

- Meso pomješajte sa sokom od češnjaka, začinima (dodajte ih po ukusu), kaljmakom i mineralnom. Dobro izmješajte smjesu i ostavite na par sati (najbolje preko noći) u fržider

- Ćevape oblikujte uz pomoć šprice sa nastavkom za ćevape ili ručno

- Pecite ih na roštilju ili ako vas sila natjera u tavi sa malo, malo, malo ulja

- Kad su skoro gotovi prelijte ih zaljevom

- Lepinje namočite zaljevom i malo zapecite