Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset jezika koje je najisplativije studirati

Preuzmite sliku

Stara izreka kaže da ‘čovjek vrijedi onoliko, koliko jezika govori’. I uistinu teško je spoznati kulturu, običaje i način razmišljanja pojedine nacije, dok ne znate njihov jezik, barem dovoljno za sporazumijevanje.

U tom pogledu zbog zastupljenosti na internetu te drugim porama društva, engleski je postao ‘lingua franca’ – jezik čije se poznavanje gotovo podrazumijeva. No, u tekstu donosimo deset drugih jezika koje bi valjalo naučiti, kao i razloge zašto je to tako.

Poznavanje stranog jezika veliko je bogatstvo, kao i izvrsna kvalifikacija za pronalazak posla. Tako i stara izreka kaže da ‘čovjek vrijedi onoliko koliko jezika govori’. Engleski jezik se uvukao u sve grane znanosti, tehnologije, popularne kulture te se njegovo poznavanje gotovo podrazumijeva, bez obzira na kojem se meridijanu i paraleli nalazite. No, portal telegraph.co.uk donosi listu deset jezika koje je najkorisnije studirati. Kako se radi o mediju iz Ujedinjenog Kraljevstva, logično nije naveden engleski. Rekli bismo da je osim njega, ovo lista jezika iz kojih je najbolje imati diplomu.

Portugalski

Dvije najznačajnije zemlje u kojima se ovaj jezik su Brazil i Portugal, što je po prilici 210 milijuna ljudi. Kako navodi spomenuti izvor, Brazil je i šesto najjače svjetsko gospodarstvo pa će se utjecaj ovog jezika nastaviti rasti. Nije nevažan ni podatak da će ova zemlja u samo dvije godine ugostiti dva natjecanja, koja su u top pet sportskih manifestacija – ove godine Svjetsko nogometno prvenstvo te 2016. Olimpijske igre.

Japanski

O japanskom gospodarstvu ne treba niti govoriti. Ova dalekoistočna zemlja u samom je vrhu svjetske automobilske te informatičke industrije. Uz to su pioniri u mnogim inovativnim pothvatima različitih oblasti. Nije zanemariva niti činjenica da Japan broji gotovo 130 milijuna stanovnika.

Ruski

Druga vojna sila svijeta, koja je kao i Japan članica G-8, odnosno skupine najrazvijenijih zemalja svijeta. Brojni turisti iz Rusije na jadranskoj obali, čiji je porast nešto stagnirao u prošloj sezoni poradi uvođenja viza, kao i činjenica da se uz Rusiju, u svim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza u manjoj ili većoj mjeri govori ovaj jezik, dovoljna su preporuka za studiranje.

Kantonski

Ovo je jezik koji se govori u nekoliko kineskih pokrajina, kao i u Hong Kongu te Makau. Telegrah navodi kako se i diljem svijeta govori u određenoj mjeri. Procjenjuje se da je oko 70 milijuna izvornih govornika kantonskog jezika.

Arapski

O snazi arapskih gospodarstvenika, uglavnom nadaleko poznatih po trgovini naftom, svjedoči podatak da su kupili mnoge značajne sportske kolektive diljem svijeta, ali i druge profitabilne kompanije. Uz to, ono što je za jezik važno, izvornih govornika arapskog je oko 180 milijuna, dok je onih kojima je ovo drugi jezik još 20-ak milijuna.

Poljski

Čak 20 posto menadžera iz Ujedinjenog Kraljevstva svrstava poljski u top pet jezika, koji su korisni za rad njihove kompanije. S oko 40 milijuna stanovnika, Poljska predstavlja ogromno tržište, a uz to je i jedina EU zemlja, koja je izbjegla recesiju, a s kojom se primjerice Hrvatska bori već nekoliko godina. Činjenica da je slavenski jezik, nama može biti olakotna okolnost, mada je u ovoj skupini jezika, poljski onaj koji se najteže uči.

Mandarinski

Beneficije koje možete dobiti učenjem kineskog jezika su vrlo evidentne. Najviše govoreni jezik, zemlje s najvećim brojem stanovnika. Procjenjuje se da mandarinski govori oko 1,1 milijarda ljudi. Činjenica da je kinesko gospodarstvo, još uvijek u skupini najbrže rastućih, također je referentna da razmislite o studiranju ovog jezika. Konfucijev institut pri Sveučilištu u Zagrebu vam to omogućava.

Španjolski

Od europskih zemalja, govori se u Španjolskoj, no prava snaga mu leži na južnoameričkom kontinentu. Tamo je španjolski službeni u 20 suverenih zemalja. Ukupno se procjenjuje da ga govori oko 420 milijuna ljudi, što je dovoljno puno razloga za studiranje ovog romanskog jezika.

Francuski

Iako je nekada imao veliku snagu te bio jezik međunarodne diplomatske komunikacije, danas je francuski ‘tek’ 11 jezik svijeta po broju govornika. Međutim njegova snaga leži u činjenici da je službeni ili jedan od službenih jezika u određenoj mjeri na svim kontinentima, od čega valja posebno istaknuti subsaharsku Afriku. Također vrijedi spomenuti da je nakon engleskog, francuski drugi najčešće učen jezik u školama.

Njemački

Gdje početi s Njemačkom i njemačkim. Zemlja s najvećim bruto domaćim proizvodom u Europi, o čijim blagodatima mi zbilja znamo mnogo. Uz Njemačku, službeni je u ne manje razvijenoj Austriji i Švicarskoj. Procjenjuje se da je nešto iznad 90 milijuna izvornih govornika njemačkog, a da se njime služi još oko 30 milijuna ljudi. Obzirom na bliske političko-gospodarske veze Hrvatske s Njemačkom, kao i na mnoštvo radnih mjesta za koja se ovaj jezik traži, pa i unutar naše zemlje, jasno je zašto je povlastica studirati, odnosno naučiti njemački. (studomat.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,