Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Vraćaju se “Terusi”

terusi
Preuzmite sliku

Rok grupa „Terusi” osnovana 1964. ima epitet pionira rok muzike na području Bosne i Hercegovine.

terusiPrvi dani postojanja ove poznate ex – jugoslovenske rok grupe, ostali su u trajnom sjećanju po nastupu golobradog trinaestogodišnjeg mališana, vižljastog dječaka koji je vrlo vješto prebirao po žicama gitare, ali koji je imao veliku tremu i nije se usuđivao da uspostavi čvršći i prisniji kontakt sa znatiželjnom publikom. Za lik i muzičke afinitete ovog mladog čovjeka za stav i nastojanje Miodraga Bate Kostića, solo gitariste prve, a i posljednje postave grupe „ TERUSI” – vezana je kompletna istorija grupe, njeni uspjesi, padovi, raspadi, nicanje na uspomenama i slično.

Bato Kostić, tada nesumnjivi talenat i veliki entuzijasta, danas virtuoz i majstor rok zanata – zaokupiran vlastitim idejama o njegovom viđenju rok muzike, zaljubljenik u Cream i Erica Claptona,vječiti podstrekač ka onom GORE, ka putevima afirmacije i putevima suočavanja sa velikim ex – jugoslovenskim auditorijem rok poklonika – stalno je, još iz tih prvih godina postojanja „TERUSA” – bio čovjek u kojeg se svi zagledaju, mladić od kojeg su i ostali članovi grupe očekivali da NEŠTO učini, da NEŠTO više postigne, i za cijelu Tuzlu i za svoju grupu. Ostali članovi „TERUSA” bili su: Zoran Paki ( zasigurno najzaslužniji za razvoj popularne muzike u Tuzli), Križan Tomislav, Mioković Saša, Mufe Hadžiefendić, Midhat Arnautović, Savo Martinović, Rešad Arnautović, Zdravko Novak, Đoko Gavrić, Adnan Delić,Šemso Atlić, Suad Đonlagić, Miro Maraus, Peđa Martinović, Besim Smajlović, Maid Porobić, i još neki koji su nastupali u raznim postavama ove grupe.

„TERUSI” su prestali sa radom 2001 godine. predhodno snimivši 2 singla: „Poleti ptico” i „ Kao nekad” i to u sastavu: Bato Kostić – gitara, Mufo Hadžiefendić i Peđa Martinović – bubnjevi, Besko Smajlović – vokal, Maid Porobić – gitara, Zlatan Mujkić – klavijature, Muće Sušić – bas.

terusi1

Kada se vratimo iz retrospektive u današnjicu dojmi se da je došlo pravo vrijeme za povratak na scenu, i to 49 godina nakon osnivanja. Svojim prvim okupljanjem predstavit će se publici koncertom u tuzlanskom Domu mladih. Slavna ex – jugoslovenska grupa je krenula u misiju osvajanja nove/stare publike i to u sastavu: Miodrag Bato Kostić – gitare, Danijel Čelo Slavuljica – vokal i gitara, Mustafa Muće Sušić – bas, Željko Divjak – gitare i klavijature, Franci Marjanović – bubnjevi.

Kada sagledamo sve kvalitete koje posjeduje grupa „ TERUSI” sigurno je da ćemo se dobrog rock'n'roll-a naslušati u narednom periodu.

(U ovom tekstu su korišteni fragmenti priče o „TERUSIMA”, Strahinje Maksimovića – Flexija objavljene u Džuboksu.)

Više informacija na facebook stranici www.facebook.com/GrupaTerusi

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: