Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Upozoravao na klimatske promjene, a od juna potrošio goriva za privatni avion u vrijednosti 116.000 dolara

Preuzmite sliku

Privatni avion Stevena Spielberga od juna je, tokom 16 putovanja, potrošio goriva u vrijednosti više od 116 hiljada dolara, unatoč prethodnim upozorenjima slavnog režisera o globalnom zagrijavanju.

Brojke su vjerovatno i mnogo veće jer u izračun nisu bila uključena barem tri putovanja Spielbergovim avionom. Ono što je zanimljivo je da je Spielberg ranije govorio da ga je globalno zatopljenje “prestrašilo” i da ne razumije ljude koji “opušteno idu kroz život” ne mareći za njihov uticaj na okoliš, piše New York Post.

“Užasnut sam globalnim zagrijavanjem. Globalno zatopljenje je naučna stvarnost. To nije politički trik. To je pravi dio stvarne, mjerljive i kvantificirajuće znanosti”, rekao je slavni režiser tokom intervjua za svoj film Ready Player One 2018. godine te naglasio da ćemo se morati suočiti sa sudbinom ako danas ne učinimo nešto po tom pitanju.

Ispustio je najmanje 179 tona ugljikovog dioksida

“Kada niste svjesni nečega što bi moglo predstavljati opasnost za vašu djecu i unuke, onda samo bezbrižno idete kroz život s limenkama aerosola i radite svakakve stvari koje oštećuju ozon”, dodao je Spielberg.

U dva mjeseca Spielbergov avion ispustio je najmanje 179 tona ugljikovog dioksida. Usporedbe radi, prosječni Amerikanac ima godišnji ugljični otisak od 16 tona, a prosječni globalni otisak je četiri tone po osobi, prenosi index.hr.

Spielberg nije jedina holivudska slavna osoba koja je upozoravala na globalno zatopljenje istovremeno vozeći se privatnim avionima. Fox News Digital izvijestio je prošle sedmice da je glumac Leonardo DiCaprio išao na više putovanja prevozom na fosilna goriva u posljednjih nekoliko godina dok se zalagao za ekstremne mjere za borbu protiv klimatskih promjena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje