Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Umjetnička instalacija Edine Selesković “Think Freedom” postavljena u Slovačkoj

Preuzmite sliku

Renomirana umjetnica Edina Selesković otvorila je u petak 14. juna 2019. godine u slovačkom centru kulture Banská Štiavnica izložbu Think Freedom.

Umjetnička instalacija je tako postavljena u 11. po redu gradu domaćinu u Evropi i do sada je najveća i najkompleksnija postavka ovog projekta. Misiju slobode svojim dolaskom su podržali američki ambasador u Slovačkoj, Adam Sterling, gradonačelnica Grada Banská Štiavnica, Cătălin Flutur, te guverner distrikta Banská Bystrica, Ján Lunter. Podršku projektu je dao i Milan Lukáč, poznati slovački skulptor.

Renomirana umjetnica Edina je sa studentima arhitekture iz Bratislave radila na dizajnu i postavljanju same instalacije, dok je stotine djece iz tri slovačka grada preko Think Freedom poslalo poruke mira i ljubavi.

  • Kroz ovaj projekat Ambasada SAD obilježava 30. godišnjicu pada Berlinskog zida.

    Instalacija Think Freedom je krenula iz Sarajeva 2015. godine i od tada je na svojevrsnoj svjetskoj turneji, a dokaz je da umjetnost može pokrenuti dijalog ljubavi i mira u regiji, Evropi, ali i cijelom svijetu.

  • Edina Selesković je diplomirala na poznatoj likovnoj akademiji Corcoran School of Art na odsjeku skulpture. Njeni radovi su od tada bili izloženi na preko 50 samostalnih i grupnih izložbi širom Sjedninjenih Država, te u Evropi i Aziji. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje