Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski.ba u posjeti najvećem filmskom setu u Evropi: Ovdje su snimljene najpopularnije turske serije

Preuzmite sliku

Ukoliko ste ljubitelji turskih serija, sigurno ste se bar nekada zapitali gdje se nalaze veličanstveni dvori i sultanske odaje u kojima se snima, kako nastaju unikatne nošnje, mačevi i nakit. Tuzlanski.ba donosi odgovore na vaša pitanja jer smo u proteklom periodu boravili na najvećem filmskom setu u Evropi, onome u Turskoj.

Bozdağ Filmski platoi, prvi put su izgrađeni 2014. godine za snimanje TV serije Diriliş Ertuğrul, a prošireni su 2017. godine i preseljeni u područje koje je udaljeno sat vremena vožnje od Istanbula.

Već u putu ka ovom setu, mogu se osjetiti čari turske historije sa posebnim fokusom na Osmansko carstvo. Set je smješten u dolini do koje dolazite nezaboravnim putem uz veličanstvene poglede na prirodne ljepote i valove Crnog mora. Kada krivudavim putem dođete do odredišta, već pri prvom koraku znat ćete da ste zakoračili u prošlost. U vremena sultana i sultanija.

 • Ono što ćete primijetiti na samom početku jeste lokalno stanovništvo koje doprinosi produkciji dodavši dodatni sloj autentičnosti. Turci i Turkinje u tradicionalnim narodnim nošnjama posvećeni obavezama poput pravljenja hrane, brige o konjima i drugim aktivnostima iz njihove svakodnevice ostavljaju utisak mirnih prošlih života u kojima ništa nije bilo protkano brzinom. Njihova dvorišta besprijekorno su sređena, a oči će vam zastati na cvijeću kojem pridaju posebnu pažnju.

  Setovi u Bozdağu su impresivni, s pažljivo izrađenim rekvizitima i kostimima kako bi se postigla autentičnost, posebno ako se radi o historijskim ili fantazijskim produkcijama. Među najpoznatijim produkcijama koje su snimane na Bozdağu su popularne turske serije poput “Diriliş: Ertuğrul” i “Kuruluş: Osman” koja se prikazuje i u Bosni i Hercegovini gdje je veoma popularna. Ove serije postale su globalni fenomeni, a Bozdağ je postao sinonim za epske historijske drame u Turskoj i širom svijeta. Ekipa Tuzlanski.ba boravila je i u odajama Sultana Osmana iz serije Osman. 

  Ono što privlači posebnu pažnju jesu dešavanja unutar kućića na ovom setu. U njima uglavnom borave lokalci koji se bave zanimljivim hobijima. Tako smo, pri ulasku u jednu od njih, naišli na čovjeka koji već dvadeset godina izrađuje predmete od stakla. Imali smo priliku gledati kako u samo nekoliko minuta napravi pčelu, zajedno sa staklenim krilima i svim detaljima.

  Na ovom filmskom setu snimaju se turske serije u produkciji nacionalne televizije, ali set je dostupan za iznajmljivanje i drugim produkcijama. Ono što je zanimljivo je činjenica da je set dostupan za posjetitelje koji po cijeni od 300 do 500 turskih lira, u ovisnosti od sezone, mogu obići sve, a ukoliko imaju sreće, desi se da naiđu i na popularne glumce. Našoj ekipi je, kako smo saznali, promaknulo da upoznamo Buraka Özçivita, poznatijeg kao Bali – bega iz serije Sulejman Veličanstveni, no zakasnili smo s obzirom na to da je on dan prije naše posjete snimao scene za novu seriju.

  Inače, ovaj set je najveći filmski set u Evropi, a treći je po veličini na svjetskom nivou, te ne čudi da postaje atrakcija koju svi žele posjetiti. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje