Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Trostruki oskarovac nakon posjete Gazi: Dođe i meni da bacam kamenje na tenkove

Preuzmite sliku

“Ovo je država aparthejda. Trebalo mi je manje od sedmicu dana da izgubim nepristrasnost. Radeći to, mogao bih i da bacam kamenje na tenkove”, napisao je o Izraelu trostruki oskarovac Daniel Day-Lewis nakon boravka u Gazi 2005. godine.

U njegovom autorskom tekstu, objavljenom u londonskom Sunday Timesu, brilijantni glumac kazao je kako su Izraelci buldožerom srušili polovinu obradivog zemljišta u vlasništvu Palestinaca u Gazi, uključujući nasade citrusa i maslina i druge usjeve. Na mjestima gdje su nekada postojali domovi i trgovine, Day-Lewis je vidio “pustare, posute slomljenim staklom i ekserima, knjigama i napuštenim stvarima”.

Izjava Daniela Day-Lewisa o borbi protiv izraelskog aparthejda dobila je na značaju u danima kada je više od 150 holivudskih profesionalaca Jevreja, među kojima su Joaquin Phoenix, Joel Coen i Ilana Glazer, izrazilo podršku Jonathanu Glazeru, koji je kritikova agresiju, a po mnogima i genocid, koji provodi jevrejska država nad Palestincima.

Glazer je tokom obraćanja na dodjeli Oscara, kojeg je dobio za film “Zone interesa” o Holokaustu nad Jevrejima, kazao da “odbacuje svoje jevrejstvo i Holokaust koji su oteli okupacijom koja je dovela do sukoba tolikog broja nevinih ljudi” u Gazi i Izraelu, koja traje već sedmicama. Nakon žestokih reakcija na Glazerov govor, više od 150 profesionalaca pružilo je podršku britanskom reditelju jer, kako su zaključili, napadi na njega “opasno odvraćanje pažnje od izraelske eskalirajuće vojne kampanje koja je već ubila preko 32.000 Palestinaca u Gazi i stotine hiljada dovela na ivicu gladi”.

Day-Lewis i Glazer, obojica oskarovci i Jevreji, smogli su snage i ljudskosti da se nađu sa prave strane historije, za razliku od popularnog mišljenja u Hollywoodu kako Izrael zbog prava na svoju sigurnost, koje treba da ima kao i svaka druga zemlja, ima pravo da neselektivno ubija Palestince, otima im zemlju, izgladnjuje ih i protjeruje.

“Odbacujemo lažni izbor između jevrejske sigurnosti i palestinske slobode”, napisali su poznati glumci, reditelj i i scenaristi koji su se, kao i 2005. Daniel Day-Lewis, odlučno suprostavili “genocidu u nastajanju”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,