Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tragično nastradala zbog orgija sa tajkunom: Manekenka pronađena gola na platou zgrade

Preuzmite sliku

Holandska manekenka Ivana Smit tragično je nastradala prije skoto pet godina, a okolnosti pod kojima je umrla u Kuala Lumpuru obavijene su velom misterije.

Manekenka je imala 18. godina kada je pronađena mrtva, a polako se otkivaju jezivi detalji njene smrti godinama nakon ove tragedije.

Po teorijama tamošnje policije, Ivana je pala sa 20. sprata ili je, kako glasi druga njihova verzija, izvršila samoubistvo.

Međutim, holandski istražitelji koje su angažovali roditelji mlade manekenke ipak su zaključili da priča vezana za njenu smrt nije tako jednostavna kako glase teorije policije.

U prilog tome idu i izjave nekih malezijskih istražitelja koji su nakon nekoliko mjeseci odlučili da progovore o nepotpunoj istrazi, blagom ispitivanju i sumnjivom svjedočenju jednog tajkuna i njegove žene, koji su pravili društvo manekenki sve do njene smrti.

 • Naime, nesreća se dogodila 7. decembra 2017. godine, a Ivana Smit je pronađena gola na platou nebodera u luksuznoj četvrti u Kuala Lumpuru.

  U ranim jutarnjim časovima Ivana je snimljena u jednom noćnom klubu prijestonice Malezije u društvu američkog tajkuna Aleksandera Amada Johnsona i njegove supruge Lune Almaz. Kako su kamere zabilježile u 5:22 časa mlada manekenka je bila u gotovo nesvjesnom stanju, a par ju je nosio iz noćnog kluba. Naknadno je ustanovljeno da je Smit dva sata kasnije poslala fotografiju svom dečku sa Lunom, uz poruku da malo odmara.

  Međutim, dva i po sata kasnije Ivana je bila mrtva. Malezijska policija vjeruje da je u 10 ujutru manekenka pala kroz prozor, dok je njeno tijelo pronađeno je 5 sati kasnije na platou zgrade koji se nalazi na petom spratu. Ivana je bila potpuno gola, a dalja istraga utvrdila je da je u organizmu imala veliku količinu alkohola, kokaina i ekstazija.

  Ono što je posebno šokiralo sve, i Johnson i Almaz su tvrdili da su nedjeljama bili u vezi sa Smit i da nisu imali pojma da ima samo 18 godina. Njihova izjava u policiji dodatno je zbunila sve.

  “Mislili smo da je samo išetala iz našeg stana…”, rekao je par u policiji.

  Međutim, ono što je bilo sumnjivo, Smit je u njihovom stanu ostavila odjeću, obuću, mobilni i torbicu.

  U fokusu istražitelja bili su tajkun i njegova supruga koji nikada nisu poricali da su imali seksualne odnose sa mladom Ivanom. Oni su na početku tvrdili da ne znaju šta se dogodilo, pa su ispričali da su mislili da je Ivana otišla iz njihovog stana.

  Međutim, iako je policija iznela svoje teorije, od Ivane Smit nisu odustali holandski istražitelji, koji su odmah nakon obdukcije pronašli neke sumnjive detalje u cijeloj priči.

  “Nema dileme da joj se nešto dogodilo prije samog pada. Ili se okliznula ili ju je neko udario u glavu. Na glavi smo joj pronašli nekoliko masnica i ogrebotina koje nisu uzrokovane padom s balkona. Takve masnice su moguće jedino dok ste još živi”, rekao je patolog Frank van de Got za malezijske medije.

  Otac nastradale manekenke, Marsel Smit, takođe je rekao da je na njenom vratu vidio ogromne masnice.

  “Kao da ju je neko zgrabio”, ispričao je Ivanin otac, koji je istakao još nekoliko nelogičnosti u slučaju:

  “Pala je u 10 sati, a tijelo su joj pronašli tek u 15 sati. Kako je to moguće?! Takođe, ona je visoka 1,81 metra, a ograda je visoka 1,20. Gotovo je nemoguće pasti preko nje. A verujte mi, nije namjerno skočila.”

  Slučaj je ponovo došao u fokus medija u Maleziji, nakon što je za „Malaysia Today“ ponovo o ovom slučaju progovorio policajac koji je prvi ispitivao par Džonsona i Almaz.

  “Pitao sam ih gdje je njihova prijateljica Ivana. Rekli su da ne znaju, ali su odmah krenuli u potragu po stanu. Otvarali su vrata i zavirivali u ormare, saginjali ispod kreveta… Potom su rekli da misle da je otišla, te da im je ranije rekla da ima dogovor u 10 sati“, ispričao je Faizal Abdulah, kojem nije bilo jasno šta se dešava jer je u tom trenutku usred njhovog dnevnog boravka ugledao odjeću i mobilni telefon nastradale djevojke.

  Abdulah je rekao da se ispitivanje para nastavilo i u stanici, ali su njih dvoje odbijali da odgovore na pitanja.

  Njegova ispovijest potvrdila je sumnje porodičnih advokata da su policajci bili preblagi prema bračnom paru i da se radi o zataškavanju zločina.

  Presuda o odgovornosti bračnog para za smrt Ivane Smit trebalo je da bude izrečena 22. augusta 2019. godine, ali poslije posljednje sudske revizije krivac se i dalje vodi kao nepoznat. Kako se navodi, bračni par je pobjegao iz Malezije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,