Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tarik Filipović objavom pokazao solidarnost: “Nemoj prestati pričati o Palestini”

Preuzmite sliku

Tarik Filipović podijelio je na svom Instagram Storyju simboličnu fotografiju kojom je izrazio podršku Palestincima. 

Filipović je na svom Instagram profilu podijelio fotografiju koja simboliše podršku palestinskom narodu. Tačnije, na fotografiji se nalazi djevojčica koja spava na polovici lubenice i grli plišanu igračku. A iznad piše “Nemoj prestajati pričati o Palestini”.

  • U toku rata koji se odvija već preko 100 dana, između Izraela i Hamasa, poginulo je više od 24 hiljade Palestinaca, od toga je preko 10 hiljada djece.

    Lubenica kao simbol solidarnosti s Palestincima 

    Lubenica je postala palestinski simbol poslije arapsko-izraelskog rata 1967, kada je Izrael preuzeo kontrolu nad Gazom i Zapadnom obalom, te na tim teritorijama zabranio isticanje nacionalnih simbola, poput palestinske zastave i njenih boja. Pošto je nošenje zastave postalo krivično djelo, Palestinci su umjesto zastava počeli koristiti kriške lubenice kao oblik protesta.

    Kada se lubenica prereže na pola, onda njene boje zapravo pokazaju nacionalne boje palestinske zastave: crvenu, crnu, bijelu i zelenu. U skorije vrijeme, lubenice se uglavnom pojavljuju u objavama na društvenim mrežama u znak protesta zbog rata u Gazi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje