Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Šok u filmskoj industriji: Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje

Preuzmite sliku

Bivši filmski mogul Harvey Weinstein, čije seksualno zlostavljanje mladih glumica u usponu je pokrenulo #MeToo pokret, proglašen je krivim po četiri od pet tačaka optužnice u ponedjeljak na suđenju u New Yorku.

Porota je vijećala pet dana prije nego je donijela presudu, i time upotpunila pad nekad jednog od najmoćnijih ljudi filmske industrije i nezavisne produkcije, čiji filmovi su osvojili 81 Oskar.

Tačke po kojima je proglašen krivim uključuju seksualni napad i silovanje, no oslobođen je najozbiljnije optužbe, one za predatorski seksualni napad. Weinsteina sad očekuje izricanje kazne, koja će najvjerovatnije biti višegodišnja kazna zatvora.

Ključni svjedok u suđenju bila je glumica Anna Sciorra, najpoznatija po ulozi u seriji Sopranos, koja je svjedočila kako se Weinstein nenajavljeno pojavio u njenom stanu u New Yorku ranih devedesetih, silovao je, i zatim je natjerao na oralni seks.

Protiv Weinsteina je podignuta optužnica u pet tačaka koje su se temeljile na svjedočenju Sciorre i dvije druge žene – mlade glumice koja je svjedočila da ju je Weinstein silovao u martu 2013. godine, i bivše asistentice TV produkcije, Mimi Haleyi, koja je svjedočila da je prisilno nad njom počinio oralni spolni odnos u martu 2006. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje