Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sir Anthony Hopkins oživljava Sigmunda Freuda u novom biografskom filmu

Preuzmite sliku

Anthony Hopkins jedan je od najpriznatijih hollywoodskih glumaca. Dvostruki oskarovac je tokom decenija karijere postao prepoznatljiv po biografskim ostvarenjima. The Bunker, Nixon, Surviving Picasso, Hitchcock, The Two Popes samo su od nekih u kojima je otjelovio slavne historijske ličnosti.

Njegova aktuelna uloga, također, sjedinjuje biografske elemente. Riječ je o filmu Freud’s Last Session – u kojem sir Hopkins na velikom platnu oživljava čuvenog austrijskog doktora i psihijatra Sigmunda Freuda.

O čemu se radi?

Freud’s Last Session prvobitno je prikazan u oktobru prošle godine na Filmskom festivalu AFI. Riječ je o drami koja sjedinjuje dvije čuvene ličnosti – psihoanalitičara Sigmunda Freuda i britanskog književnika C. S. Lewisa – koji je u svjetskim književnim krugovima ostao nadaleko poznat po serijalu knjiga The Chronicles of Narnia. Zapitali smo se šta zapravo vezuje dvije, naizgled, nespojive ličnosti – a odgovor je uslijedio u samoj premisi.

Naime, film je snimljen na osnovu istoimene pozorišne predstave u čijem se fokusu nalazi imaginarni susret Lewisa i Freuda u Londonu – samo nekoliko sedmica prije nego što je čuveni psihijatar, usljed tumora mekog nepca, svojevoljno otišao u smrt.

  • Spoj dva veličanstvena uma na filmskom platnu i njihova prva i posljednja sesija, donijet će pronicljiva zapažanja o religiji, Bogu i samom postanku čovjeka. Dok osim centralne radnje film nudi i narativnu liniju zahvaljujući kojoj blisko upoznajemo Annu Freud – koja pred sam početak Drugog svjetskog rata ulazi u zabranjenu ljubavnu vezu sa svojom dugogodišnjom prijateljicom Dorothy Burlingham.

    Glumačka postava

    Film je nakon američke premijere prikupio brojne pohvale eminentnih filmskih kritičara, koji su u prvi plan istakli sjajnu kemiju među glavnim glumcima. Osim Anthonyja Hopkinsa, glavne uloge tumače Matthew Goode, Liv Lisa Fries i Jodi Balfour. Režiju i scenarij potpisuje američki reditelj Matt Brown. (Journal.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje