Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sandale Stevea Jobsa prodane za više od 200 hiljada dolara

Preuzmite sliku

Neko je potrošio više od 200 hiljada dolara za par starih sandala koje je nosio suosnivač Applea, Steve Jobs. Ovime je postignut rekord za najveću cijenu sandala ikad plaćenu na nekoj aukciji, tvrde iz aukcijske kuće Julien's Auction.

Korištene Jobsove Birkenstock sandale od smeđe brušene kože, za koje je početna cijena bila 60 hiljada dolara, prodane su za nevjerovatnih 218 750 dolara, javljaju iz kalifornijske aukcijske kuće. Kupac je želio ostati anoniman.

U sandalama još utisnut otisak noge Stevea Jobsa

Prije prodaje, iz Julien's Auction su sandale pionira tehnologije, opisali kao “iznošene”, ali naglasili su da još uvijek izgledaju “kao nove”. “Podnožje od pluta i jute još uvijek čuva otisak stopala Stevea Jobsa, koji je oblikovan zbog godina korištenja ovih sandala“, objavila je aukcijska kuća na svojoj web stranici.

Birkenstock sandale su bile dio Jobsove garderobe ‘70-ih i ‘80-ih godina. Iz smeća ih je spasio Mark Sheff, bivši upravitelj kuće Stevea Jobsa, tijekom jednog od brojnih odlazaka tehnološke ikone. Jobs je umro 2011. godine od komplikacija uzrokovanih zbog raka gušterače.

“Steve Jobs promijenio je svijet ne samo svojim revolucionarnim inovacijama, već i svojim stilom poslovnog upravljanja i modom nošenja sandala. Ove voljene sandale Jobs je nosio dok je stvarao historijski Appleov računar i bile su glavni potpis tehnološke ikone”, rekao je Darren Julien, izvršni direktor i osnivač kuće Julien's Auctions, u izjavi za CNN.

Na aukciji izloženi brojni predmeti muzičkih zvijezda

Jobsove su sandale prodane na javnoj aukciji pod nazivom Icons and Idols: Rock ‘n’ Roll, koja sadrži odjeću, muzičku opremu i nakit muzičara i zvijezda pop kulture, uključujući Elvisa Presleya, Kurta Cobaina i Johna Lennona.

U oktobru prošle godine, par Nike Air Ships patika, koje je nosila košarkaška legenda Michael Jordan, prodan je za 1.47 miliona dolara, oborivši tako rekord za najveću prodajnu cijenu za par tenisica na aukciji. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,