Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rusi uzvraćaju udarac Amerikancima: Snimaju film u svemiru i u potrazi su za glavnom glumicom

Preuzmite sliku

U Rusiji počinje kasting za prvi dugometražni film koji će se snimati na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Ruska svemirska agencija “Roscosmos” sarađuje sa Kanalom jedan, kako bi projekat što prije bio realizovan,prenosi RTS.

Imaju jaku konkurenciju jer se očekuje da glumačka zvijezda Tom Cruise bude na letu ka Stanici u oktobru 2021. godine u okviru saradnje sa NASA-om, i “SpaceX”.

O američkom filmu iza koga stoji i Cruiseov angažman i let, malo se zna osim činjenice da će ga režirati Doug Liman.

 • S druge strane, glavna glumica u ruskom filmu, sa radnim naslovom Izazov, biće izabrana poslije serije audicija na Kanalu jedan.

  “To mora biti žena koja ima između 25 i 45 godina, obim grudi od oko 115 centimetara i sposobnost besprijekornog recitovanja pisma Tatjaninog pisma Evgeniju Onjeginu”, navodi se, između ostalog u kriterijima izbora.

  “Tražimo ženu koja bi mogla da bude angažovana na Zemlji, a zatim i da izdrži najzahtjevniju pripremu, ode u svemir i da tamo, u stanju nulte gravitacije, uspije da izvede komplikovana snimanja”, rekao je producent Aleksej Trocjuk i dodao da zato traže, ne samo glumicu, već pravog superheroja.

  Ruska “svemirska drama” je zajednički projekat u kojem učestvuju “Roscosmos”, Kanal jedan i “Yellow, Black and White Studio”.

  Pobjednica audicija treba da prođe kroz obuku u školi za kosmonaute.

  Glavna glumica moraće da dokaže svoju fizičku spremnost, posebnost, mora da ima visoko obrazovanje i da bude bez kaznene evidencije.

  U uži izbor i finale ulazi 30 kandidatkinja.

  Snimanje na Međunarodnoj svemirskoj stanici planira se za sljedeću jesen, kada je planiran i Muskov projekat. Detalji o radnji oba filma nisu poznati.

  Jedan od producenata ruskog filma je Dmitrij Rogozin a režiser je Klim Šipenko.

  Glumice koje uđu u uži izbor za ruski film, očekuje niz medicinskih, psiholoških i fizičkih testova. U finalnoj selekciji biće dvije pobjednice – glavna junakinja i njena dvojnica.

  Sve faze pripreme za ruski film biće prikazane na Kanalu jedan, sa ciljem da se populariše ruska aktivnost u svemiru i da se ljudima približi profesija kosmonauta.

  “Ovo je jedinstveni svemirski eksperiment. Glumica izabrana na konkursu biće i pravi kosmonaut-istraživač, baš kao pravi član posade”, rekao je Rogozin.

  Dok će ruska glumica putovati u kapsuli “Soyuz”, Tom Kruise će letjeti u “Crew Dragonu” Elona Muska.

  Očekuje se da će javno-privatna partnerstva biti glavni dio budućnosti Međunarodne svemirske stanice. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje