Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rijetki znaju kako je zapravo nastao bezvremenski hit “Take My Breath Away”

Preuzmite sliku

Rijetki su oni koji nisu pogledali jedan od najpopularnijih filmova 80-tih godina prošlog stoljeća Top Gun, i koji nisu zapjevali uz zvuke prepoznatljivog soundtracka za ovaj film “Take My Breath Away”, ali rijetki znaju kako je pjesma američkog benda Berlin zapravo nastala.

U intervjuu za The Guardian, Terri Nun koja je otpjevala ovaj hit prisjetila se svojih prvih ‘pjevačkih koraka’, nakon neuspješnih pokušaja da izgradi karijeru na filmskom platnu, prenosi N1.

“Prije nego što sam stigla u grupu Berlin, bila sam na audiciji za ulogu princeze Leie u Ratovima zvijezda. Imala sam 15 godina, ali izgledalo je kao da imam 12. Harrison Ford imao je tad preko 30 godina, ali je izgledao kao 19-godišnjak ili 20-godišnjak. Sjeli smo u ležaljke kako bi smo prošli kroz svoje scenarije”, priča Nun, koja nije prošla na audiciji, ali je dobila jednako primamljivu ulogu za tad popularnu seriju ‘Dallas’.

“Sedmogodišnji ugovor me prestrašio jer sam se zaista željela baviti muzikom. Majka mi je rekla da pratim srce, ali mog agenta toliko je iznerviralo što sam odbila ‘Dallas’ da me je napustio. Godinu dana kasnije, upoznala sam Johna Crawforda i pridružila se grupi Berlin”, nastavlja vokalistica popularnog benda.

“Naziv benda bio je naš pokušaj da natjeramo ljude da misle da smo Nijemci”, otkrila je.

“Svidjelo nam se ono što Giorgio Moroder radi i molili smo ga za saradnju, ali on je bio zvijezda: radio je s Davidom Bowiejem, Donnom Summer, Blondie i na Flashdanceu. Na kraju smo mogli priuštiti samo jednu njegovu pjesmu, bila je to Take My Breath Away. Dok smo radili s njim, dobio je ugovor za Top Gun i napisao Take My Breath Away. Isprobao je druge pjevače, ali producenti filma sve su ih odbili, pa je Giorgio predložio nas. Nismo imali velikih hitova, ali bio je vrlo uvjerljiv i kazao im: “Oni će biti zvijezde”,” dodaje Nun, koja je opisala suradnju s Giorgiom kao nevjerovatno iskustvo.

Dugo su radili na snimanju pjesme dok nisu zadovoljili njegove oštre kriterije.

“Stalno me vraćao da pojednostavim vokal, govoreći: “Ljudi moraju poželjeti pjevati s tobom.” U glumi sam naučila puno o kanaliziranju osjećaja. Bila sam sama. Bila sam toliko zauzeta bendom da nisam imala vezu četiri godine. Pa sam pjesmu otpjevala iz osjećaja tuge i čežnje, i možda je baš to napravilo odjek. Isprva se ništa nije dogodilo, a naš menadžer je rekao: “Terri, ako ovo uđe u top 10, napravit ću mohawk frizuru.” No, diskografska kuća je nastavila raditi vrijedno i pjesma je dospjela je na 1. mjesto širom svijeta, pa je MTV došao i snimio kako naš menadžer radi mohawk,” kaže Nun.

Druga strana priče je ona producenta Giorgia Morodera, koji je ispričao kako je pjesma zapravo nastala.

“Živio sam u Los Angelesu dok je Harold Faltermeyer radio muziku za Top Gun, a ponekad sam svraćao u studio. Jednog dana Jerry Bruckheimer, koproducent filma, rekao mi je: “Zašto ne sastaviš pjesmu?” Napravio sam Danger Zone [snimio Kenny Loggins] za film i svidio im se, tada je Jerry rekao da im treba nešto sporo za romantične scene s Tomom Cruiseom i Kelly McGillis.”

Muziku je brzo iskomponovao ali nedostajale su riječi koje bi se uklopile. A onda se desilo neočekivano.

“Moj Ferrari bio je parkiran iza studija, zbog problema s kočnicom. Jednog je dana naišao momak Tom Whitlock i rekao da je mehaničar i da to može popraviti. Kasnije je rekao: “I usput, i ja sam tekstopisac. Ako vam ikad zatrebaju neke riječi … ”. Nikad nisam bio dobar u tekstovima, pa sam mu dao svoje demo snimke. Napisao je riječi za Danger Zone i Take My Breath Away, a poptuna slika je bila perfektna.”

“Take My Breath Away je moje omiljeno djelo, zbog komponenata i načina na koji ga Terri pjeva. Dobila je nagradu za najbolju autorsku pjesmu na Golden Globeu i mog trećeg Oscara. Neke stvari zaboravite, ali ova je bila nevjerovatna”, rekao je Morodero. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,