Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Proglašena krivom za ubistvo iz nehata: Rekviziterka Alecu Baldwinu dala prave metke

Preuzmite sliku

Hannah Gutierrez-Reed, rekviziterka filma “Rust” optužena je da nije osigurala sigurnost oružja na setu niskobudžetnog vesterna 2021., proglašena je krivom za ubistvo iz nehata, a ne krivom za manipuliranje dokazima u Santa Feu, NM, navodi Associated Press. Bila je to prva prvostepena presuda u vezi sa smrtonosnom pucnjavom. 

“Žalit ćemo se”, rekao je Jason Bowles, Gutierrez-Reedov advokat, u e-poruci u srijedu navečer.

Producent i zvijezda filma, Alec Baldwin, vježbao je s revolverom na snimanju filma u oktobru 2021. kada je pištolj opalio bojevim streljivom, ubivši snimateljicu Halynu Hutchins i ranivši reditelja Joela Souzu. Baldwin, koji tvrdi da nikada nije povukao obarač, trebao bi se ovog ljeta suočiti sa suđenjem pod optužbom za ubistvo iz nehata.

“Za sve pokušavaju okriviti Hannah, 24-godišnjakinju”, rekao je Bowles.

“Zašto? Zato što je ona laka meta. Ona je najmanje moćna osoba na tom setu.”

Advokat obrane rekao je da je Gutierrez-Reed bila primorana obavljati dva posla i da nije dobila dovoljno resursa da pravilno nadgleda oružje. Također je zanijekao i to da je rekviziterka donijela bojeve metke na set, te je zaključio da je Baldwinov neuspjeh da sigurno rukuje pištoljem krivac za smrtonosni pucanj.

Gutierrez-Reed također se suočila s drugom optužbom za petljanje s dokazima, koja proizlazi iz optužbi da je predala malu vrećicu s mogućim narkoticima drugom članu posade nakon pucnjave kako bi izbjegla otkrivanje. Proglašena je nevinom po ovoj tački optužbe za manipulaciju dokazima.

Nakon ove presude mogla bi dobiti do tri godine zatvora.

Sutkinja državnog okružnog suda sa sjedištem u Santa Feu Mary Marlowe Sommer nije odmah odredila datum izricanja presude. Suđenje Alecu Baldwinu za ubistvo iz nehata zakazano je za 10. juli. Optužbe protiv Baldwina već su jednom odbačene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje