Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novootkriveno pismo princeze Diane: Napisano uoči razvoda od kralja Charelsa

Preuzmite sliku

Novootkriveno pismo pokojne britanske princeze Diane uskoro će se naći na aukciji u Kaliforniji, a u njemu je pisala o strepnji zbog života koji je čeka nakon razvoda.

Princeze Diana je život izgubila u tragičnoj automobilskoj nesreći 31. augusta 1997. godine, a sada su otkriveni i neki dosad nepoznati detalji.

Jedno od njih je novootkriveno pismo u kojem je Diana strepila u vezi s njezinim novim samačkim životom prije razvoda od kralja Charlesa. Diana je pismo napisala predsjedniku Kraljevske novozelandske zaklade za slijepe, a ono će sljedećeg mjeseca biti stavljeno na aukciju Julien's Auctions i Turner Classic Movies na Beverly Hillsu u Kaliforniji.

Diana je putem pisma dala ostavku na mjestu pokroviteljice udruge, a kao razlog je navela osobne okolnosti, posebice njezin brak s princem od Walesa, piše The Telegraph. U njemu je objasnila kako ne može ponuditi razinu predanosti koju zahtijeva njezina uloga jer mora reorganizirati svoj život. Istaknula je da s velikom tugom piše ostavku na mjesto pokroviteljice dobrotvorne organizacije, piše dnevnik.hr.

“Kao što znate, moje osobne okolnosti, posebice moj brak s princem od Walesa, bile su predmet detaljnih analiza i nagađanja posljednjih mjeseci, a to će uskoro biti formalizirano na uobičajeni pravni način. Iako s nadom krećem u budućnost, činim to i sa strepnjom jer postoje brojna pitanja koja ću morati riješiti. Dok nastojim reorganizirati svoj život, neću moći pružiti pravu razinu predanosti i vjerujem da možda postoji neko drugi prikladniji da te podrži u svemu što radiš”, napisala je Diana u pismo koje datirano 15. jula 1996., mjesec dana prije nego što su se Charles i Diana službeno rastali 28. augusta 1996.

Aukcijska kuća Julien's, u kojoj je prethodno neobjavljeno pismo postavljeno na aukciju, usredotočena je na dražbe visokog profila u sferi filma, glazbe, umjetnosti i sporta. Tijekom prijašnjih godina, odabrani princezini predmeti već su bili na aukciji, iako su se neki kolekcionari tome protivili.

Jedan od najpoznatijih Dianinih predmeta koji se našao na aukciji je kultna crna, “osvetnička” haljina koju je nosila nakon je Charles na javnoj televiziji priznao da ju je varao s Camillom Parker Bowles.

U ljeto 1997., nedugo prije svoje smrti, Diana je stavila čak 79 svojih haljina na aukciju kod Christie'sa u New Yorku. Prihod od njihove prodaje bio je podijeljen između više organizacija, uključujući dobrotvorne udruge povezane koje su se bavile borbom protiv raka i AIDS-a.

Osvetnička haljina koja je koštala princezu 900 funti, prodana je na istoj aukciji za nevjerojatnih 39.098 funti, a što bi danas vrijedilo i više od 85.000.

Dianinu haljinu kupili su Graeme i Briege Mackenzie, škotski par koji je tada otkrio da će njome nastaviti prikupljati novac za dobrotvorne svrhe. Kako bi obilježili 20. godišnjicu Dianine smrti 2017., haljina iz osvete prikazana je u Muzeju stila u Newbridgeu, u Irskoj, na njihovoj izložbi “Diana: Modno nasljeđe”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,