Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo jedan od najvećih filmskih i TV montažera Andrija Zafranović, nagrađivan sa tri Zlatne arene

Preuzmite sliku

Jedan od najvećih filmskih i TV montažera Andrija Zafranović preminuo je u 72. godini.

Zafranović je radio na nekim od najvećih filmskih ostvarenja jugoslovenske i bosanskohercegovačke kinematografije, poput “Balkanskog špijuna”, “Oca na službenom putu”, “Doma za vješanje”, “Karaule” i mnogim drugim. Dobitnik je tri pulske Zlatne arene.

Andrija Zafranović rođen je u Maslenici 15. avgusta 1949. godine. Na filmskoj i TV montaži diplomirao je i magistrirao 1975. godine na Akademiji umjetnosti u Pragu, koju su također završili brojni znameniti reditelji poput Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića, Emira Kusturice, Rajka Grlića, Srđana Karanovića i njegovog brata Lordana Zafranovića. Tokom godina stekao je status jednog od najvećih filmskih i televizijskih montažera, a radio je i kao dramaturg. Bio je redovni profesor i šef katedre na Fakultetu dramskih umjetnosti, a od 2009. i redovni profesor FAMU u Pragu.

Radio je na mnogim filmovima i TV dramama i sarađivao sa velikim brojem reditelja. U njegovom opusu su se, između ostalih, našli kultni filmovi “Balkanski špijun”, “Čudo neviđeno”, “Otac na službenom putu”, “Dom za vješanje”, “Arizona dreem”, “Kraljevski voz”, “Večernja zvona”, “Haloa praznik kurvi”, “Karaula”, “Čaruga”, “Džozefin”, “Jaguarov skok”, “Oktoberfest”, “Enklava”, “Ustav Republike Hrvatske”, “Ime naroda”, “Bit ćemo prvaci svijeta”, “Kralj Petar Prvi”.

Osim filmova, radio je i na TV dramama – “Ljubav u jedanaestoj”, “Zovem se Eli”, “Svinjski otac”, “Čovjek koji je pojeo vuka…” Za svoje autorstvo nagrađen je sa tri Zlatne arene za montažu na filmskom festivalu u Puli i to za filmove: “Kraljevski voz” (1981), “Balkanski špijun” (1984), “Večernja zvona” (1986).

Dobitnik je i nagrada za najbolju montažu na Filmskom festivalu u Sopotu, nosilac je priznanja Fipresci, a nagrađen je na pariskom Filmskom festivalu jugoistočne Evrope i dobitnik nagrade za životno djelo filmskog festivala “Cinematic”. Njemački filmski časopis Kino-film schnitt proglasio ga je najboljim evropskim montažerom 2017. godine. (RTS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje