Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijeru prve epizode ove serije gledalo je 10 miliona ljudi, najviše u istoriji HBO-a

Preuzmite sliku

Premijera prve epizode serije Zmajeva kuća (House of the Dragon) najgledanija je premijera neke serije u istoriji HBO-a.

Prvu epizodu pogledalo je skoro 10 miliona gledatelja, javljaju američki mediji. HBO-ov konačni zbir gledalaca uključuje gledaoce koji su gledali epizodu na linearnom kanalu, zatim na zahtjev i na HBO Maxu. Prema The Hollywood Reporteru, House of the Dragon također je imala najbolje lansiranje neke serije dosad na HBO Maxu u SAD-u, Latinskoj Americi i “regiji EMEA”, koju čine Evropa, Bliski istok i Afrika.

Zmajeva kuća također je najgledanija epizoda neke serije od finala Igre prijestolja koje je gledalo preko 19 miliona gledalaca, prenosi index.hr.

O čemu se radi?

Radnja je smještena dvjestotinjak godina prije nego što smo prvi put upoznali Westeros. Osim toga, deveta je godina vladavine kralja Viserysa I. Targaryena (Paddy Considine). Njegova žena je trudna, a prvorođeno dijete je kći Rhaenyra (Milly Alcock), što znači da svi očekuju rođenje muškog prijestolonasljednika jer će u suprotnom vlast preuzeti nemilosrdni i na momente psihotični princ Daemon (Matt Smith).

Nažalost, tokom prilično mučnog poroda umiru i majka i novorođeni sin, a glavni kraljev savjetnik Otto Hightower (Rhys Ifans) nimalo suptilno želi ožalošćenom kralju što prije namjestiti svoju mladu kćer Alicent (Emily Carey).

Viserys ne prihvaća ponudu, ali svjestan je i da je u golemim problemima. Vrlo dobro zna da njegov brat Daemon nije osoba koja se smije dočepati apsolutne moći, a žena na tronu možda i nije nezamisliv koncept. To bi bio potez bez presedana i mogao bi izazvati dodatne probleme u kraljevstvu koje i bez ovakvih nepopularnih poteza stoji na nogama od stakla. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje