Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Premijeru filma Dara iz Jasenovca na RTS-u vidjelo 2.65 miliona ljudi

Preuzmite sliku

Film Dara iz Jasenovca o stradanju Srba, Roma i Židova u ustaškom logoru Jasenovac, koji je bio emitiran u subotu navečer, pogledao je 2.65 miliona gledatelja Radio-televizije Srbije, objavio je u nedjelju RTS.

Svjetska televizijska premijera filma izazvala je “veliku pažnju i emotivna reagovanja gledatelja na društvenim mrežama”, navodi RTS o filmu srbijanskog redatelja Predraga Antonijevića i scenaristice Nataše Drakulić.

Ocjena srbijanskog javnog servisa je da se film “gledao u tišini, uz suze i poruke da se takvi zločini ne smiju zaboraviti” i da se “nikada više ne ponove” te da je imao udio gledanosti od 50.3 posto u odnosu na sve druge televizijske postaje u Srbiji.

Film Dara iz Jasenovca, predstavljen je kao “srpska historijska drama” i nastao je “na temelju autentičnih svjedočenja preživjelih logoraša bavi se ratnim zločinima i zločinima koji su se dogodili u koncentracionom logoru Jasenovac” i koji je istovremeno bio i “logor za istrebljenje tokom Drugog svjetskog rata”, navodi se.

Film su finansijski poduprle vlade Srbije i Republike Srpske Filmski centar Srbije i brojne institucije, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u nedjelju da je država pomogla film, naglasivši kako je to bilo na njegovu inicijativu.

“Gledao sam film, nisam neko ko s umjetničke strane može to posmatrati, ali film mi se dopao, jako je težak, ali veoma važan za naš narod. Konačno se neko sjetio da napravi film o mjestu najvećeg stradanja našeg naroda ikada. Ne postoji nijedno veće stratište srpskog naroda od logora Jasenovac”, rekao je u nedjelju predsjednik Vučić.

U izjavi novinarima u beogradskoj zračnoj luci gdje je dočekao prvi kontingent cjepiva AstraZenece, uvezenog iz Indije, Vučić je istakao da je ponosan na činjenicu “što su se poslije 75 godina neka država, predsjednik i neka vlada sjetili” da bi trebalo pomoći film koji govori “o našim žrtvama u Drugom svjetskom ratu i našem mnogostradalnom narodu“.

Film prijavili za Oscara, nije ušao u uži izbor

Film Dara iz Jasenovca bio je kandidat Srbije za Oskara u kategoriji za najbolji strani film izvan engleskog govornog područja, potakao je veoma emotivna reagiranja srbijanske javnosti, ali i brojne polemike koje se, uz niz profesionalnih zamjerki, poglavito odnose na njegove umjetničke domete.

Film nije ušao u uži izbor 15 najboljih filmova za Oskara u svojoj kategoriji, a izazvao je podijeljena stajališta i međunarodnih kritičara.

“Pozitivne kritike su pohvalile film zbog bavljenja manje poznatom epizodom Drugog svjetskog rata, o kojoj međunarodna javnost malo ili uopšte ne izvješćuje, dok su negativne kritike istakle njegovu ulogu u nacionalističkim propagandnim ciljevima Vlade Srbije”, navedeno je na Wikipediji.

Negativne kritike i loše ocijene

Radio-televizija Srbije je upozorila na pisanje američkog časopisa Variety u tekstu pod naslovom “Film o holokaustu s upitnim namjerama”, pa, među ostalim, navodi kako kritičar tog lista “nije imao suštinskih zamjerki na film, već smatra da su pobude za snimanje takvog filma problematične”.

Istakavši kako se nisu svi filmski kritičari složili s tom ocjenom, RTS prenosi i niz pozitivnih kritika, među kojima i ocjenu Hermana Dhaliwala koji je za specijalizovani portal Cinemasanctum istaknuo da je to “vrlo dobro snimljen film i jedan od prvih značajnih filmova koji se bavi nepravdama i zločinima koji su počinjeni u hrvatskim logorima tokom Drugog svjetskog rata i njihovom doprinosu genocidu nad Srbima”.

Također, RTS navodi i ocjene povjesničara Roryja Yeomansa, autora knjige “Visions of Annihilation: the Ustasha Regime and the Cultural Politics of Fascism, 1941-1945”. (Vizije istrebljenja: Ustaški režim i kulturna politika fašizma) kako je “samo nekoliko recentnijih filmova o holokaustu izazvalo toliko kritike i čvrstih mišljenja koji nemaju mnogo veze sa samim filmom”.

Yeomans je rekao da se i prije prikazivanja u Srbiji film “našao na meti mnogih američkih i britanskih filmskih kritičara”.

“Trebalo bi imati na umu da je Dara iz Jasenovca igrani film, a ne dokumentarac” te da je “povezivanje događaja i likova u dramske svrhe standardni dio filmske konvencije”, smatra Yeomans uz ocjenu da je “to vrsta pogreške koju je trebalo izbjeći”.

Poslije televizijske premijere filma Dara iz Jasenovca očekuje se i njegovo prikazivanje u kinima. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,