Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Počeo peti AJB DOC film festival: Poziv na mir i na dobrotu

Preuzmite sliku

U Sarajevu je večeras počeo peti Festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) u fokusu kojeg će i ove godine biti autentične i dirljive ljudske priče, javlja Anadolu Agency (AA).

Ceremonija otvaranja održana je u Fondu memorijala – Multimedijalnom centru Kovači, a Festival je otvoren filmom “Instagram porodica“ rediteljice Susanne Regine Meures.

Globalni komunikacijski partner AJB DOC-a je Anadolu Agency, a organizatori su kazali da su mir i vjera u bolje sutra poveznica svim akterima dokumentarnih filmova koji će biti prikazani u okviru petog izdanja ovog festivala. To je nametnulo i temu vodilju ovogodišnjeg izdanja – bijelu golubicu, univerzalni simbol mira, čiji je uzlet i kretanje prema gore u likovnoj formi postavljeno tako da svojim tijelom i kretanjem simbolično formira grafički broj pet.

Direktor Al Jazeere Balkans Tarik Đođić rekao je da AJB DOC i ove godine ide svojim redovnim tokom i da već postaje navika da u ovim septembarskim danima ide Festival dokumentarnog filma Al Jazeera Balkans“, kazao je Đođić.

On je kazao da je ovogodišnjeg izdanja AJB DOC-a platforma Industry days koja je nastala u saradnji s Al Jazeera Documentary kanalom, a usmjerena je na podršku za razvoj produkcije dokumentarnih filmova širom svijeta, uključujući međunarodne i regionalne koprodukcije.

“Naša podrška se nastavlja, pokušavamo biti fokusirani na film i na autore i nadam se da ćemo to i ove godine pokazati“, kazao je Đođić.

Đođić je, također, kazao da je glavna poruka ovogodišnjeg festivala mir.

“Znate da nam treba mir, da su ovo teška vremena o ove priče će ispričati dosta toga što se u svijetu dešava. Naše je da ljudima pokušamo ispričati priče pa da oni u svojim glavama dožive mir pa da onda i živimo mi“, kazao je Đođić i pozvao publiku da uživaju u filmovima.

AJB DOC važan festival u regiji, ali i šire

Direktor Al Jazeera Documentary Channela Ahemd Mahfouz naglasio je da je AJB DOC postao veoma važan festival u regiji te je dodao kako smatra da će od ove godine postati veoma važan i širom svijeta jer Al Jazeera značajno doprinosi industriji dokumentarnog filma.

“Treba reći da će ovo biti prvo izdanje Industry daysa, platformu koja je namijenjena profesionalcima, ali i publici jer na kraju dana svi snimljeni filmovi biti prikazani publici na Al Jazeeri, ekranima ili na drugim kino platnima“, istakao je Mahfouz.

Od blizu 300 prijavljenih filmova, selektori AJB DOC-a Lejla Dedić, Đani Hasečić i Sead Kreševljaković odabrali su 25 koji će biti prikazani u četiri programske selekcije – Takmičarski program, AJB prikazuje, Last Minute Cinema i SMART Doc, uz dvije specijalne projekcije.

Bijela golubica – poziv na mir i dobrotu

Direktor AJB DOC-a Edhem Fočo naglasio je da i ovogodišnji Festival nudi pregršt veoma dobrih filmova u kojima publika može uživati te je dodao da su svi ti filmovi veoma aktuelni, uključujući i ovaj pod nazivom “Instagram porodica koji otvara“ Festival.

“Ovaj film je aktuelan i govori o influenserima, što je jedno od najpoželjnijih zanimanja danas, samo što moje generacije malo znamo o tome. Međutim, film daje neke pomalo šokantne informacije i prikazuje nam šta je iza kulisa svega toga“, rekao je Fočo i dodao da su tu i filmovi koji govore o dešavanjima u Afganistanu, Vijetnamu, Ukrajini te o ubistvu slovačkog novinara koje je izazvalo veliku pažnju javnosti.

Dodao je da se ove godine prikazuje i film “Sarajevo safari“ koji je izazvao mnogo buke u regionu.

“Opravdano ili ne to ne znam, to ćemo tek vidjeti. Nekako se sva ta prašina digla oko filma koji niko nije pogledao, ali nama je drago da se bar priča o dokumentarnim filmovima. Možda je to neki korak ka nekoj dodatnoj afirmaciji dokumentaraca“, pričao je Fočo.

Ističući kako simbol “bijele golubice“ ovogodišnjeg AJB DOC-a nije samo poziv na mir, Fočo je kazao da je to poziv i na dobrotu.

“Autori dokumentarnih filmova su u pravilu dobri ljudi. Odreknete se komfora da biste išli snimati nečiji život mjesecima ili godinama da prikažete priču tog čovjeka. Vi morate biti dobar čovjek pun empatije za to. Svi filmovi pričaju o dobrim ljudima ili iz perspektive dobrih ljudi“, poručio je Fočo.

Producentica AJC DOC festivala Nejra Kozarić istakla je da su prijatno iznenađeni jer su sve projekcije skoro pa rasprodate i da je iznenađenje kako je taj festival narastao za pet godina postojanja.

Pripreme su dobro prošle, tu je oko 30 volontera ove godine, što je više nego prošle godine kada smo ih imali 20. Jako smo zadovoljni i nadamo se da će festival biti uspješan“, rekla je Kozarić.

Težak zadatak za žiri

Odluku o najboljem filmu Takmičarske selekcije AJB DOC-a donijet će nagrađivani internacionalni žiri kojeg čine filmska rediteljica Aida Begić, rediteljica i producentica Dana Budisavljević, dokumentaristica i producentica Fatma Riahi, britanski dokumentarista Phil Grabsky i dokumentarista Ensar Altay.

Rediteljica Begić je istakla da se raduje gledanju filmova i druženju sa kolegama te je dodala da je AJB DOC relativno mlad, ali izuzetno važan festival koji već ima i renome i publiku.

“To je divno jer dokumentarne filmove ne vidimo često u kinima i mislim da je to divna stvar da ljudi iz Sarajeva i gosti mogu doći i pogledati dokumentarne filmove u kinu“, kazala je Begić.

I britanski dokumentarist Grabsky je istakao da je izuzetno oduševljen boravkom u Sarajevu i učešćem na festivalu.

“Očekujem da pogledamo 12 veoma interesantnih filmova, a onda imamo težak zadatak da odlučimo koji ćemo nagraditi. Glavno zbog čega smo svi tu jeste da slavimo proizvodnju dokumentarnih filmova i ponekad se pitamo da li oni uopće imaju efekta, ali smatram da imaju. Zadatak nas dokumentarista je da informiramo ljude i pomognemo im pri donošenju nekih njihovih odluka“, rekao je Grabsky.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje