Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšena pjevačica Romana Panić

Preuzmite sliku

Dvoje srpskih turista uhapšeno je u Australiji zbog korišćenja sofiticiranog sistema kojim su snimali kako ljudi koriste bankomate, a zatim kopirali podatke i bankovne kartice i oni su osuđeni na 14 i 12 mjeseci zatvora.

Pjevačica Romana P. (45) i agent za prodaju nekretnina Filip M. (40) sumnjiče se da su tokom marta i aprila postavili uređaje za snimanje na tri bankomata u Brizbejnu, prenosi autralijski portal “9njuz“.

Srpski mediji navode da je riječ o pjevačici Romani Panić koja je porijeklom iz Banjaluke.

Oni su u Australiji boravili kao turisti gdje su zapali u probleme sa novcem prije nego što su smislili plan kako da “napune svoje novčanike”, izjavio je sudija Okružnog suda u Brizbejnu Pol Smit. Oni su na taj način prikupili bankovne podatke 35 osoba.

Filip M. je priznao krivicu za 18 tačaka optužnice, Romana P. za 16 i oni će, pored toga što će morati da vrate novac, morati u zatvor – Filip M. 14 mjeseci, Romana P. 12. mjeseci, odnosno biće puštena uslovno poslije tri mjeseca.

Policija je, nakon što je tehničar pronašao nelegalne uređaje na bankomatu, pretresom stana u Spring Hilu gdje su njih dvoje odseli, pronašla obilježene novčanice u vrednosti 23.500 australijskih dolara, uređaje za snimanje kartica, kartice za skladištenje podataka na kojima su pronađeni snimci kupaca na bankomatima, lične bankarske podatke klijenata u bankama i alatke za instaliranje dodatnih uređaja.

Policajci su otkrili da je Filip M. najprije izviđao bankomat, da bi se dva dana kasnije vratio i sa hirurškom maskom postavio uređaje.

Sudija Smit ocijeni je da je cijeli postupak bio veoma sofisticirano osmišljen i da je cijeli sistem omogućio Filipu M. i Romani P. da nezakonito snimaju ljude koji koriste bankomate.

Oni su na presude podnijeli žalbe, ali su one odbijene.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje