Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ovi detalji iz filma “Toma” su izmišljeni: Neke od najemotivnijih i najtužnijih scena bile su dio rediteljove mašte

Preuzmite sliku

Film o legendarnom Tomi Zdravkoviću svakako je jedan od onih koji su obilježili proteklu godinu. No, iako u sebi sadrži detalje iz pjevačevog stvarnog života, postoje i oni koji se uopšte nisu desili – a uz neke od njih smo plakali kao kišna godina.

Večeras se na Televiziji Sarajevo (TVSA) premijerno prikazap film o pjevačkoj legendi Tomi Zdravkoviću. I dok će neki po prvi put pregledati film o kojem se toliko priča, neki će, bez sumnje, ponoviti gradivo.

Oprez, tekst može sadržavati spoilere

Iako je postigao veliki uspjeh, bilo je i onih manje zadovoljnih gledatelja koji su primijetili da film sadrži dosta fikcije. A evo i šta je sve bilo izmišljeno.

Mnogi tvrde kako ih je najviše pogodila scena u kojoj Toma pjeva “Za Liljanu” posvetiši je doktorovoj istoimenoj ženi koja boluje od raka, a naposlijetku od njega i umire. Ljiljana je osvojila srca mnogih gledatelja te se sam Dragan Bjelogrlić pobojao kako će biti popularnija od glavnog lika.

 • Ipak, jedna od najemotivnijih i najtužnijih scena samo je bila dio rediteljove mašte, a Toma je pjesmu u stvarnom životu posvetio glumici Ljiljani Blagojević.

  Lik doktora Alekse Hadžipopovića oduševio je gledatelje te svakako bio jedan od ključnih u filmu. No, na veliku žalost obožavatelja, čovjek koji je Tomu liječio, savjetovao, a potom ispratio na njegovoj zadnjoj turneji, također je izmišljen.

  Jedan od scenarista filmova, glumac Nikola Pejaković tvrdi kako mu je bilo važno da otkrije šta muči Tomu i da je zbog toga napravio novu priču i uveo likove koji nisu postojali.

 • Još jedan lik koji je samo fikcija je zapravo Tomin menadžer Drda. Iako je u filmu pjevaču pomogao da dođe do ozbiljne karijere, njegov lik nije istinit. “Pravi” Drda zapravo je bio bivši nogometaš Dragan Daković koji je mladu generaciju glumaca učio za film “Montevideo”. Prošle godine je preminuo.

  Iako se u filmu legendarni pjevač oženio dva puta – sa Nadom s kojom se razilazi zbog prevare i Gordanom, s kojom ostaje do kraja filma, u stvarnom životu ženio se duplo više puta. Njegove žene bile su Olgica, Milica, Nada Radanović, a kasnije i Gordana. U filmu prikazano je kako pjevač ima sina, no u stvarnom životu pored njega ima i kćerku. Još nije poznato zašto se ona ne spominje u filmu. Kćerku Žaklinu dobio je sa prvom suprugom, dok mu je Gordana podarila sina Sašu.

 • Pjevačica Lepa Lukić također je u filmu imala svoju ulogu. No, uprkos tome što je tamo prikazana izvedba njene pjesme “Srce je moje violina”, u stvarnosti pjesma uopšte nije postojala u vrijeme dok je Zdravković bio živ, piše Klix.ba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje