Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

On nije živ ali njegov Fan Page je jedan od najpopularnijih na Facebooku

2pac
Preuzmite sliku

Godine 1971, 16.juna u svojoj 22. godini Afeni Shakur rodila je u New York-škoj bolnici Tupac-a. Samo mjesec dana prije toga puštena je iz ženskog zatvora u Greenwich Village-u nakon sto je odslužila kaznu jer je bila osumljičena da je učestvovala u navodnom planu grupe Panther da postavljaju bombe u banke i robne kuće. Tupac je po rođenju dobio ime Lesane Parish Crooks, ali mu je majka u ranom djetinjstvu promjenila ime u Tupac Amaru Shakur. Na arapskom \”Tupac Amaru\” znači \”Blistava zmija\” , a \”Shakur\” znači \”Zahvalan bogu\”.

\"2pac\"Kao dijete, Tupac se sa svojom porodicom često selio, njegova majka i sestra su se prvo preselile iz Brooklyna u Baltimore gdje je Tupac išao u Baltimorsku Školu Primenjenih Umjetnosti (njegovi nastavnici su bili zadivljeni njegovim mogućnostima) pa onda u Oakland (California) gdje je on i počeo da se bavi repom. Pod imenom \'MC New York\’ Tupac je radio sa grupom Bay Area MC\'s. Ali ubrzo je shvatio da, da bi njegove vještine provalili i priznali ljudi širom zemlje, morao da nastupi u javnosti sa nekom poznatom grupom. Uspio je to da uradi: Gostovao je na pjesmi \”Same Song\” grupe Digital Undergound sa albuma \”This Is An EP Release\” i u spotu za istu pjesmu. To mu je donjelo ugovor za ploču koji je potpisao za izdavačku kuću Interscope.

Godinu dana kasnije, 1991, Tupac je izdao svoj debi album \”2Pacalypse Now\”. Ne može se reći da je to bio neki revolucionaran i poseban album ali neke pjesme (kao sto je npr. \”Brenda\'s Got A Baby\”) bile su prilično originalne sa sasvim drugačijom, osjećajnijom temom od većine rep pesama iz tog vremena. U tom periodu, Tupac je dokazao da može da uradi više od dobre rime – snimio je svoj prvi film \”Juice\”, a u oktobru iste godine došao je u prvi sukob sa zakonom – poveo je parnicu vrijednu 10 miliona dolara protiv oklendske policije koja ga je,kako je rekao, \”neopravdano napala zbog navodnog nepravilnog prelaženja ulice\”. Još problema za njega javilo se prilikom suđenja za ubistvo jednom tinejdžeru koji je izjavio da je ubio policajca uglavnom zbog uticaja Tupacovog prvog albuma i njegove tematike. Tadašnji potpredsednik Dan Quayle tražio je da se album \”2Pacalypse Now\” povuče iz prodaje, međutim od toga nije bilo ništa.

\"2pac2\"Godine 1993. Tupac je dobio još popularnosti zahvaljujući svom drugom albumu \”Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.\” koji je, iako se u početku vrlo slabo prodavao, izbacio party jam klasik \”I Get Around\” i stvar posvećenu svim samohranim majkama \”Keep Ya Head Up\” čime je uspio da dostigne zlatni tiraž. Iste godine Tupac je snimio svoj drugi film \”Poetic Justice\” u kome se pored njega pojavljuje i Janet Jackson (što je možda bio i razlog velike popularnosti ovog fiilma) koji se i pored njegove sjajne glume svrstava u njegove slabije filmove. 1993. je ujedno i godina kada je Tupac \'izgubio kontrolu\’. U martu \'93. odležao je 15 dana u zatvoru jer je pretukao režisera Allena Hughesa iz LA-a. Zatim je u aprilu pritvoren na 10 dana zbog prijetnji jednom svom rep-kolegi palicom za bejzbol. U oktobru iste godine uhapšen je pod optužbom da je pucao na dva policajca u civilu, ali je optužnica bila povučena. Mjesec dana kasnije, optužen je za seksualno zlostavljanje jedne svoje obožavateljke u hotelskoj sobi u New York-u, a u aprilu slijedeće godine uhapšen je u LA-u zbog posedovanja vatrenog oružja i marihuane. Nakon toga snimio je svoj treći film \”Above The Rim\” sa sjajnom Tupacovom glumom i odličnim soundtrackom koji izlazi za Death Row Records. Dok je čekao presudu za optužbu za silovanje, u studiju je neko na njega ispalio pet hitaca. Bio je siguran da iza toga stoje njegovi East Coast suparnici Notorious B.I.G. i Puff Daddy. Nekoliko dana kasnije osuđen je na od 1.5 do 4.5 godine zatvora zbog silovanja. Dok je provodio dane u zatvorsjkoj ćeliji izašla su dva albuma povezana sa njegovim imenom.

\"2pac3\"Prvi je bio album njegove grupe Thug Life, \”Thug Life Vol 1\”, na čijem omotu je poznata Tupacova \'two middle fingers up\’ slika. Njegove rime na albumu su bile prilično dobre ali repovanje ostalih članova i produkcija nisu bile ništa posebno. Drugi album je \”Me Against The World\”, njegov najkritikovaniji album sa sjajnim pjesmama kao što je \”Dear Mama\” posvećena njegovoj majci. U oktobru 1995, osam mjeseci od njegovog zatvaranja, Tupacu je stigla privlačna ponuda Suge Knighta koji je ponudio da mu plati kauciju od 1.4 miliona dolara pod uslovom da potpiše za Sugeovu kuću Death Row i postane jedan od njenih \'rep vojnika\’. Tupac je pristao i za novog izdavača objavio prvi dupli CD u istoriji rep muzike, \”All Eyez On Me\” koji je potukao dosta rekorda. Dosada je šest puta postigao platinasti tiraž, postao najprodavaniji dupli album svih albuma poslije Beatlesa. Sadržao je sjajne pjesme kao sto su \”California Love\”, \”All Eyez On Me\” i još dosta drugih. Pjesma koja je izazvala najviše frke i koja se nije ni našla na albumu, bila je stvar \”Hit \'Em Up\” koja je predstavljala diss svim ljudima koji su ga nervirali (uglavnom East Coast reperi) kao što su Notorious B.I.G, Puff Daddy, Li\'l Kim, Junior M.A.F.I.A., Li\'l Caesar, Mobb Deep, Chino XL i još mnogo drugih. Poslije toga učestvovao je u još tri filmska projekta- \”Gridlock\'d\” sa Tim Rothom (prića o dva narkosa koji pokušavaju da ostave drogu), \”Bullet\” u kome glumi poznati Mickey Rourke i \”Gang Related\” sa Jimom Belushijem (priča o dvojici pokvarenih detektiva).

Posljednji događaj u Tupacovom životu odigrao se u subotu 7. septembra 1996: dok su se Tupac i Suge Knight vozili prema nekom klubu, vračajući se sa meča Mike Tysona, bijeli cadilak im se približio a njegov vlasnik je ispalio 12 metaka u njihov crni BMW. Tupac je primio četiri metka u grudi dok je Suge samo bio povrijeđen djelićima metka i staklom. Brzo su ih odveli u University Medical Centre gdje je Tupac prebaćen na intenzivnu njegu zbog obilnog unutrašnjeg krvarenja. Ljekari su izveli najmanje tri operacije i odstranili mu desno plućno krilo, ali uprkos njihovim naporima, petka 13. septembra 1996. Tupac Amaru Shakur je preminuo. Bio je to veliki udarac i nenadoknadiv gubitak koliko za njegove prijatelje i porodicu, toliko i za cijelu muzičku scenu.\"2pac4\"

Nakon Tupac-ove smrti izašla su još četiri njegova albuma. Pod nazivom Makaveli (na njega su uticala djela Nikola Makijavelija koja je izučavao dok je bio u zatvoru) izašao je album \”The Don Killuminati…The Seven Day Theory\”, vjerovatno njegovo \'najljuće\’ izdanje gde je skoro svaka pjesma ispunjena bijesom i dissovanjem. Mišljenja o njemu su vrlo različita: Neki kažu da je to njegov najbolji album, neki ipak kažu da je to njegov najgori album. Njegova majka Afeni osnovala je svoju sopstvenu izdavačku kuću Amaru Records i za nju izdala kompilaciju dotada neobjavljenih 2Pacovih pjesama \”R U Still Down (Remeber Me)\”.

Iako su tekstovi i rime dobri, neki beatovi su pomalo slabiji tako da zvući pomalo razjedinjeno, ali ipak javnost je jedva dočekala da čuje novi Tupacov materijal tako da nije loše prošao. Godine 1998. objavljen je album \”Greatest Hits\” na kome se pored Tupacovih starih dobrih hitova nalazi i par novih pjesama od kojih se prije svega izdvaja \”Changes\”. Još jedan zvanično objavljen album je \”Still I Rise\” sa početka 2000. koji je Tupac uradio zajedno sa grupom The Outlawz. Iste godine, 21. novembra, objavljen je projekat \”The Rose That Grew From Concrete\” inspirisan Tupacovom poezijom na kojem grupa dobro poznatih rep umjetnika adaptira njegovu poeziju u muzički materijal.\"2pac5\"

Toliko o najvećoj zvjezdi gangsta rapa, Tupac Shakuru. Bez sumnje, njegova smrt je ogroman gubitak za cijelu rep scenu. Bio mrtav ili živ, 2Pac je za sobom ostavio izvanredan materijal koji će se prenositi u generacijama rap publike.

Špekulacije o njegovom vaskrsnuću nisu bile bezlazene jer su njegovi prijatelji sa Hip-Hop scene Dr. Dree i Snoop Dog na Coachella festivalu u Kaliforniji fanovima poklonoli  nevjerovatan hologram 2Pac-a, što je ko publike izazvalo velike ovacije.

Koliko je 2Pac i danas popularan čak 16 godina nakon svoje tragične smrti najbolje govori činjenica da danas na facebooku ima jednu od najpopularnijih Fan Page Stranica, trenutno njegov Fan Page broji preko sedam miliona fanova, a skoro svaka slika koja bude objavljena na njegovoj stranicu zabilježi na desetina hiljada lajkova.
\"2pac1\"

Pogledajte dokumentarni Film posvećen 2 Pac-u:

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: