Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Olivera Kovačević o skandalima i podjelama koji su obilježili Eurosong: Izrael gubi medijski rat

Preuzmite sliku

Olivera Kovačević, urednica srbijanskog takmičenja izbora za pjesmu Eurosonga, rekla je da će i Srbija tražiti pojašnjenja od Evropske radiodifuzne unije (EBU) zbog izbacivanja Nizozemca Joosta Kleina.

Kovačević je gostujući u emisiji Među nama” na Novoj S komentirala skandale koji su obilježili Eurosong, a osvrnula se i na propalestinske protestr te sudjelovanje Izraela u takmičenju.

“Izrael je dobio tri boda od SMS glasova iz Srbije. Vidjeli smo koliko je bilo iskakanja i protesta. EBU je odlučio da Izrael sudjeluje, jer nemaju razlog da ga diskvalificiraju, jer je član EBU-a. Kad ga upoređujemo s Rusijom – ona je izbačena iz svih institucija EU, uvedene su joj sankcije – Izraelu nisu.

Je li to pravedno, o tome možemo razgovarati. U početku je Izrael napadnut, bio je žrtva, međutim, situacija kako se odvija – koliko se okrenula, mrtva palestinska djeca vam više ne daju za pravo. I kako stvari stoje Izrael gubi medijski rat. Uz sve ono, sav taj židovski lobi, ne postoji lobi koji može prodati jako loš proizvod”, rekla je Kovačević.

Kovačević je komentirala i to što je Izrael dobio najviše glasova publike nakon Hrvatske.

“Ko su ljudi koji su glasali? Sve su zemlje zapadne Evrope dale 12 bodova. Je li to bila organizirana kampanja glasanja? To je vrlo moguće”, rekla je i dodala da to što je Izrael dobio tek nekoliko bodova od nacionalnih žirija može biti neka vrsta protesta.

Tražit će od EBU-a objašnjenje zašto je Joost Klein izbačen

Još jedan incident na ovogodišnjem Eurosongu je i izbacivanje Nizozemca Joosta Kleina nakon incidenta s fotografkinjom, a Kovačević je sada otkrila kakvo su pojašnjenje dobili.

“Kako je EBU nama poslao u obrazloženju, on je prilikom silaska sa scene napao fotografkinju švedske nacionalne televizije koja ga je fotografirala, a oni su zamolili da njega ne fotografira i on je nasrnuo na nju. Nigdje ne piše je li bilo fizičkog kontakta ili je samo verbalno nasrnuo i ona ga je prijavila policiji. Dakle, to je službeno obrazloženje EBU-a”, rekla je.

Dodala je kako smatra da je to prestroga kazna te će tražiti pojašnjenje.

“Ako je to bilo, mislim da je prestrogo kažnjen – da nije smio biti izbačen u krajnjem slučaju. Diskvalifikacija je preteška, mislim da ćemo i mi pisati EBU-u da nam tačno obrazlože svoju odluku”, kazala je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje