Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Oglasio se Nikolaidis: Napravili ste štetu Herceg Novom, loša je poruka za zajednicu kada spaljujete pisca

Preuzmite sliku

Pisac Andrej Nikolaidis oglasio se nakon što je na karnevalu u Herceg Novom najavljeno spaljivanje lutke sa njegovim likom.

“Okupiće se svijet i oni će čitati nešto što je uvredljivo za mene i svi će se smijati i onda će zapaliti lutku i svima će možda biti lakše čitavih 15 sekundi, a onda ih sve čekaju problemi koje imaju, a ja ću nastaviti da živim tako kako živim i naravno da pišem tako kako pišem.

Jer da li neko zaista misli da ću ja promijeniti išta u načinu na koji pišem nakon ovoga. Ne, mogu biti samo oštriji. Ja loše reagujem na pritisak. Nisam osoba koju treba pritiskati. Šta god da vam smeta kod mene, kada me pritisnete biće još više toga. I to im obećavam.

Nemam nikakav problem sa tim što će oni spaliti moju lutku i mislim da karnevalske svečanosti funkcionišu kao neka vrsta katarze. Da pojednostavim, spaliće me na karnevalu da me ne bi spalili u stvarnom životu i to je dobro, to je mnogo bolja opcija.

Međutim pošto nikad nisam bio na mjestu donosilaca odluka nisam bio u prilici da napravim nikakvo zlo građanima Herceg Novog sve i da sam to htio a apsolutno nisam”,

Potom je dodao:

Može se govoriti o jednoj vrsti kukavičluka organizatora koji su očito imajući problem da odaberu jednog od političara, a ne želeći da se zamjere nijednom od njih, odabrali su mene koji im ne može uraditi ništa, za razliku od političara.

Druga stvar, ja sam pisac. Vrlo je loša poruka za jednu zajednicu kada spaljujete pisca. I da je tamo među ljudima koji nešto odlučuju, bez obzira na stepen netrpeljivosti prema nekome, koji je sulud, da je tamo bio neko racionalan rekao bi nemojte, jer ćemo napraviti sebi više štete nego što će nam to javno spaljivanje i javno poniženje Nikolaidisa koristiti.

Moguće da je poruka o spaljivanju opozicionog novinara još gora od poruke o spaljivanju književnika. Tako da ja mislim da ljudi koji su to napravili nisu uradili dobro za Herceg Novi.

Meni nisu napravili nikakvu štetu. Dakle, u krajnje ciničnoj ravni znate šta ovo za mene znači? Tri saopštenja međunarodnog PEN-a i još najmanje tri prevoda. Duboko zahvaljujem na tome što su to uradili. Ja nemam nikakvu štetu, ali napravili su štetu gradu Herceg Novom,” rekao je Nikolaidis za crnogorske medije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje