Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi režiser Indiane Jonesa dao sve od sebe da isporuči najbolju verziju filma

Preuzmite sliku

Nije lak podvig preuzeti na sebe režiju legendarne sage o Indiana Jonesu, ali novi režiser James Mangold kaže da je želio isporučiti “najbolju verziju” onoga što je njegov heroj iz djetinjstva Steven Spielberg uradio s četiri prethodna filma.

Mangold je preuzeo uzde od Spielberga i isporučio peti film u franšizi s filmom “Indiana Jones i brojčanik sudbine“, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Cannesu u četvrtak, s Harrisonom Fordom (80) u glavnoj ulozi.

Legendarni režiser Spielberg “bio je moj heroj cijelog života. Prvi film o Indiana Jonesu gledao sam kada sam imao 17 godina. Teško je slijediti takvog velikana, ali to je bila i velika lična prilika”, rekao je Mangold za AFP u intervjuu.

Režiser filmova “Girl, Interrupted“, “Walk the Line” i “Logan“, Mangold je rekao da je finalna verzija “moja najbolja verzija Stevena, ja na neki način oponašam svog mentora i pokušavam da ispričam priču. Naravno, to je i dalje ja, a ne on.”

U Hollywoodu koji je naizgled zasićen filmovima o superherojima, Mangold je rekao da tradicionalni akcioni filmovi i dalje imaju svoje mjesto.

– Mislim da možda nije u modi, ali mislim da je to osvježavajuće za ljude u vrijeme kada sve mora biti tako brzo da ne dozvoljava čak ni likovima ili priči da dišu – rekao je Mangold, upozoravajući na opasnost da se novi vizuelni efekti “previše koriste”.

Međutim, “Brojčanik sudbine” također koristi specijalne efekte, a jedna od najupečatljivijih scena snimana je u studiju.

Film počinje flešbekom u trajanju od oko 20 minuta u kojem Forda podmlade za oko 40 godina.

– Morate imati puno novca da to uradite. Šminka i rasvjeta su samo donekle efikasni – rekao je Mangold o sve traženijoj tehnici. (Photo: Merrick Morton)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje