Nedjelja, 14. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Novi film iz franšize Rockyja ruši rekorde: Ovo je prvi film u kojem nema Stallonea, a evo zbog čega…

Preuzmite sliku

Novi nastavak vrlo uspješne sportske drame o Adonisu Creedu ruši rekorde gledanosti i uživa pozitivnu kritiku, ali to je i prvi put da u franšizi o Rockyju Balboi nema Sylvestera Stallonea.

Iako je u filmovima o Creedu u fokusu Adonis Creed, sin Apolla Creeda kojeg glumi Michael B. Jordan, Stallone je u prva dva dijela igrao važnu sporednu ulogu, dio priče u prva dva nastavka odnosio se i na njega, a zbog odlično odrađenog posla zaradio je i nominaciju za Oscara. Međutim, u trećem se nastavku iz serijala o sinu Rockyjeva najvećeg rivala Stallone uopšte ne pojavljuje.

Režisersku palicu prvi put preuzeo je Michael B. Jordan, a scenarij su pisali Keenan Coogler i Zach Baylin, dok se Stallonea navodi samo kao jednog od producenata iako filmovi tehnički pripadaju Rockyjevoj franšizi, prenosi index.hr.

 • Bilo je problema sa scenarijem

  U trećem nastavku Creeda Rockyjevo ime spominje se u filmu nekoliko puta, ali nije objašnjeno gdje je on i šta se s njim dogodilo. Stallone je, spomenimo, glumio u svim dosad snimljenim filmovima iz franšize, i to u periodu od 47 godina, a jedan od razloga zbog kojeg ga nema u devetom nastavku je sukob s producentima oko kreativnog razvoja trećeg nastavka Creeda.

  Cooglerova i Baylinova priča nastala je u suradnji s Ryanom Cooglerom, a scenarij je na kraju ispao znatno mračniji i više sliči na triler nego na sportsku dramu, piše Variety. A Stallone se baš i nije slagao s tim.

  “To je baš žalosna situacija jer ja znam dobro kako je ovaj film mogao ispasti. Odveli su ga u smjeru koji je potpuno drugačiji od onog u kojem bih ja išao. Jordanova i njihova filozofija je potpuno drugačija. Želim im sve najbolje, ali ja sam sentimentalan tip. Ja volim da moji heroji u filmovima dobiju batina, ali ne volim da postaju mračni. Mislim da je ljudima dosta mraka”, rekao je Stallone za The Hollywood Reporter.

  Jordan ga isto nije htio

  Jordan je isprva mislio snimati film isključivo o Adonisu jer su u prvom dijelu stavili fokus na odnos s Rockyjem, dok su se već u drugom njihovi putevi počeli razilaziti. U trećem dijelu Jordan je također planirao izostaviti Rockyja, odnosno izgurati Stallonea iz filma.

  “Prije svega, Stalloneov i Rockyjev DNK je prisutan u cijeloj franšizi. Ne možete ni snimiti ove filmove a da ga ne spomenete. On spaja sve nas koji smo autsajderi. No ja sam htio da se Adonis osovi na svoje noge, a da bismo to napravili, morali smo otići u njegovo djetinjstvo, morali smo se dotaknuti njegovih trauma iz djetinjstva i napraviti film isključivo o njemu”, rekao je Michael B. Jordan za Hot97.

  Više nikad neće glumiti Rockyja?

  Međutim, nesuglasice s Jordanom i scenaristima nisu jedini problem. Stallone se sukobio i s kolegom producentom Irwinom Winklerom. I zbog tog sukoba Sly navodno više nikad neće glumiti Rockyja. Sukob njih dvojice navodno traje već decenijama, odnosno otkako mu je Stallone prodao prava na Rockyjevu franšizu, nedugo nakon uspješnog prvog filma iz 1976. godine.

  Stallone je prošle godine u razgovoru za SiriusXM rekao kako je “vrlo emotivno proživio svoj rastanak s Rockyjem u novom nastavku Creeda”, a naglasio je da je do toga došlo jer “nije mogao pronaći zajednički jezik s nekim ko je toliko zao” aludirajući na Winklera.

  Iako su neko vrijeme koegzistirali u miru, Stallone je 2022. godine objavio na Instagramu sliku Winklera u obliku zmije s nožem umjesto jezika.

  “Veoma dobar prikaz velikog producenta Rockyja i Creeda Irwina Winklera. Nakon što je Irwin kontrolisao Rockyja i Creeda 47 godina, mislim da je red da ja dobijem barem ono što je ostalo od moje franšize pa ću je onda proslijediti njegovoj djeci, koji su jedini nasljednici. Mislim da bi to bila lijepa gesta jednog 93-godišnjaka”, napisao je Stallone i objavio sliku, koju je kasnije izbrisao zajedno s objavom.

 •  

  “Opet su mi slomili srce”

  Nekoliko sedmica nakon te objave MGM studio je najavio spinoff Rockyja koji bi se fokusirao na porodicu Ivana Drage. Dolph Lundgren imao bi glavnu ulogu, a Florian Munteanu igrao bi njegovog sina, kao što je bilo i u Creedu 2. Međutim, niko nije rekao Stalloneu za taj projekat i on je ponovno burno reagirao.

  “Opet su mi slomili srce. Sad sam doznao. Opet su taj jadni producent i njegova idiotska djeca lešinarili nad jednim prekrasnim filmskim likom a da mi to nisu rekli. Ispričavam se fanovima, nikada nisam htio da ti paraziti Rockyja i likove iz franšize ovako iskorištavaju. Dolpha jako poštujem, ali mogao mi je barem reći šta mi se događa iza leđa”, poručio je Stallone.

  Kasnije se javio Lundgren i objasnio da film o Dragi nije još ni u povojima, da ne postoji scenarij niti se išta dogovorilo te da niko od njih nije znao da Stallone nije ni na koji način uključen u snimanje. Stallone i Lundgren su se na kraju pomirili, ali odnos s Winklerom se dodatno narušio i čini se kako je odlučeno da se Stallonea, koji je u Creedu 3 još uvijek naveden kao jedan od producenata, više ne uključuje u daljnje projekte.

  Podsjetimo, film već bilježi rekordno otvaranje franšize. S globalnom vikend zaradom od 100.4 miliona dolara srušio je rekord otvaranja Creed franšize, kao i ostalih sportskih franšiza. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,