Subota, 13. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Netflix 2023. počinje naplaćivati dijeljenje lozinki, profili postaju podračuni

Preuzmite sliku

Netflix mijenja svoju politiku dijeljenja lozinki i počet će korisnicima naplaćivati ​​dijeljenje računa. 

Trenutno vlasnik Netflix računa može dodati do pet profila na svoj račun. Ti će profili početkom 2023. postati podračuni koji se plaćaju. Netflix će sada dopustiti samo jedan “kućni profil”, a dodatni profili morat će se nadoplatiti, objavila je kompanija ove sedmice. I dalje možete koristiti Netflix račun dok ste izvan svog doma – na tabletu, prijenosnom računalu ili telefonu – ali to će tehnički biti jedan račun kojem možete dodati podračune.

Streaming platforma već je pokrenula ovaj model u Argentini, Dominikanskoj Republici, Hondurasu, Salvadoru i Gvatemali. Korisnici u tim zemljama plaćaju dodatnih 2.99 dolara mjesečno za dodavanje profila na svoj račun. Netflix nije precizirao hoće li cijena biti ista za ostatak svijeta.

Početkom 2023. godine ljudi koji dijele isti račun moći će transferirati svoje profile (dakle, arhivu sadržaja koji su dosad pogledali, liste željenih serija, preporuke i slično) na nove korisnike. A vlasnici računa – dakle, oni koji plaćaju Netflix i na čije se ime pretplata vodi – moći će za osobe izvan svog kućanstva napraviti spomenute podračune.

Mogli bi zaraditi oko 1.8 milijardi dolara

Greg Peters, glavni operativni direktor Netflixa, rekao je za Washington Post da je dužnost kompanije da “što bolje pretvori” vrijednost korisnika koji ne plaćaju ništa u prihode dok poštuje želju kućanstava da ostanu fleksibilna.

“Ako imate sestru koja, recimo, živi u drugom gradu i želite s njom dijeliti svoj Netflix, to je izvanredno. Mi ne želimo spriječiti to dijeljenje, ali ćemo od vas tražiti da platite malo više kako biste dijelili svoj račun s njom i kako bi ona dobila sve benefite usluge, a da mi istodobno dobijemo prihod koji je povezan sa sadržajem koji ona gleda”, objasnio je Peters u nedavnom razgovoru s novinarima.

Netflix trenutačno drži oko 300 miliona od ukupno 800 miliona kućanstava koja koriste streaming servise. Ako bi uspio izvući novac od samo polovine od procijenjenih 100 miliona kućanstava koja dijele lozinke, mogao bi zaraditi oko 1.8 milijardi dolara, procijenio je Neil Begley, viši potpredsjednik agencije Moody‘s. (Index)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,