Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Naučnici se bavili izvorom popularnosti Taylor Swift: Evo zašto je svijet poludio za njom

Preuzmite sliku

Zašto je svijet poludio za Taylor Swift? To su pokušavali istražiti i naučnici u sklopu analize za PLOS One. Zaključili su da je razlog to što je – posvuda.

Što više Taylor i njena muzika okružuju naš svakodnevni život, to nam se više sviđa. To je psihološki fenomen poznat kao “učinak puke izloženosti”. Analize koje su uključivale televizijske reklame otkrile su da gledatelji sve više preferiraju proizvode koje najčešće vide na ekranu, dakle one čije reklame najčešće viđaju.

Ista stvar je, izgleda, i s muzikom.

U analizi objavljenoj u PLOS One sudionici su bili podvrgnuti slikovnim testovima kako bi se vidjelo koje vrste glazbe aktiviraju moždani sistem nagrađivanja. Istraživači su otkrili da je kod ljudi koji su slušali muziku koja im je poznata bila veća vjerovatnost da će im se centri za zadovoljstvo u mozgu upaliti od onih koji su slušali muziku za koju su samo tvrdili da im se sviđa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

“Čini se da je prepoznavanje ključan uzročnik u emocionalnom uključivanju slušatelja u muziku”, zaključak je analize.

Zarazna muzika

Još jedan razlog popularnosti 34-godišnjakinje je, prema istraživačima, to što su njezine pjesme – zarazne. Istraživanje Američkog psihološkog društva iz 2017. otkrila je da zarazne pjesme uključuju “melodične prijelomne tačke” između različitih dijelova pjesme.

Istraživači primjećuju da, u slučaju Taylor, ona često koristi melodije od jedne note u određenim dijelovima svojih pjesama koje se zatim polako nadograđuju. Lingvisti pak kažu da ključnu stvar igra način na koji se ona igra jezikom – kako u stihovima tako i u stvaranju narativa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Naime, Swift za svoje fanove ostavlja sitne “hintove” koji im otkrivaju detalje o njoj i njenim projektima, što stvara posebnu vrstu veze.

Koji god razlog bio, jedno je sigurno – Swift je trenutno najveća zvijezda na svijetu i čini se da će to potrajati. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje