Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najpoznatije svjetske ljepotice filma bile su zapravo nesretne žene

Preuzmite sliku

Tokom historije, neke od ovih slavnih žena ostavile su više traga od drugih, a upravo su to ona poznata lica koja danas slove kao pionirke stila i ikone ljepote. Mnoge od njih imale su nažalost i tragičnu sudbinu.

Greta Garbo, Vivien Leigh, Marilyn Monroe, Grace Kelly, Gia Carangi… imale su cijeli svijet na dlanu. Obožavali su ih milioni, bile su glamurozne, popularne, nestvarne svjetske zvijezde čiji su životi ličili na moderne bajke.

No, istina je da su, zapravo, bile nesretne žene.

1. Greta Garbo

Odrastanje Šveđanke Grete Garbo bilo je ispunjeno siromaštvom, sivilom, neimaštinom i tegobama. Ipak, svojom vitkom aristokratskom pojavom uspjela je zavesti Hollywood i postati najprepoznatljivije lice filmske industrije tridesetih godina.

Nakon nekoliko naslova koji su dobili loše kritike, Greta je snimila svoj posljednji film “Žena sa dva lica”, koji je poslije nazvala svojim grobom. Glumica se 1941. povukla u potpunu anonimnost, a njen usamljenički život ispunila su duga mračna raspoloženja i anksiozne epizode.

2. Vivien Leigh

Viven Leigh cijelu svoju karijeru posvetila je dokazivanju da, pored nestvarne ljepote, ima i značajan glumački talent. U tim pokušajima Leigh  je počela razvijati psihičke probleme koji su je previše koštali. Dok joj se cijeli svijet godinama divio, glumica je bila izmučena vlastitim demonima.

I pored dva Oskara, ostala je najpoznatija kao ljepotica i žena Laurencea Oliviera.

U svojim teškim epizodama uništila je brak s Olivierom, za koga je do kraja tvrdila da je ljubav njenog života, pila je tablete za smirenje i alkohol, doživljavala nervne slomove i sve češće fizički obolijevala. Umrla od tuberkuloze kao nesretna i izmučena žena.

3. Marilyn Monroe

Ne postoji žena koja bolje simbolizira seksepil, ali i tragičnu sudbinu kao Marilyn Monroe. Majku je izgubila rano od posljedica nervnog sloma, odrastala je po sirotištima i hraniteljskim porodicama.

No, kada je Norma Jean Baker promijenila ime, djelovalo je kao da je uspjela da promijeni sudbinu. Postala je najpoznatija glumica i najprepoznatljivija žena svog doba. Ipak, glamur i seksepil kojim je zračila, nisu joj pomogli da kao žena pronađe sreću. Kontroverzni ljubavni život, kao i stalni pritisak posla, sve su je više razdirali. Najveća zavodnica svih vremena umrla je u 36. godini od prekomjerne doze pilula za spavanje.

4. Grace Kelly

Grace Kelly i rođena je u bogatoj porodici u Philadelphiji. Odgajana u duhu evropske aristokratije, svojom ljepotom brzo je pokorila Hollywood, a potom je osvojila i srce pravog princa.

 • Glumica se 1956. udala za kneza Rainier a III  od Monaka i uz njega vladala malom i bogatom Kneževinom. Keli je sa mužem i troje djece živjela u svojoj bajci sve do kobnog dana, kada je izgubila život u saobraćajnoj nesreći. Poslije njene smrti, njen muž se nikada nije ponovo oženio.

  5. Gia

  Sedamdesetih godina svi su željeli raditi sa zanosnom brinetom Giaom Carangi, koja je postala toliko popularna da je zavrijedila status prvog top-modela u historiji modne industrije.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by Gia Marie Carangi (@gia.carangi)

  Ipak, nakon smrti svog mentora, emotivno nestabilna manekenka podlegla je opojnim dražima heroina, koji joj je preuzeo život.

  Na snimanjima joj se dešavalo da zaspi ili da naprasno išeta sa seta kako bi otišla da kupi drogu. Imala je nasilne ispade i kriminalne epizode, a sve je ukazivalo na to da ljepotica odlučno ide ka tragičnom kraju. To se veoma brzo i desilo, kada je prva velika zvijezda modne industrije u 26. godini umrla od side.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje