Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Milena Radulović: Osjećam početak kolektivnog ozdravljenja, još kad bi nas pratile i institucije

Preuzmite sliku

Srpska glumica Milena Radulović javnosti je najpoznatija po ulozi u filmu Toma, ali i javnom istupanju o seksualnom nasilju koje je pokrenulo inicijativu #NisamTražila.

Milena je trenutno u Španiji na snimanju serije, a Journal.hr ju je na kratko uspio uhvatiti i popričati o stanju ženskih prava u regionu, likovima koji je inspirišu i njenom glumačkom putu.

Gledaoci i poštovaoci njenog lika i djela gledat će je u izadnju konferencije Women’s Weekend koja se održava od 7. do 10. marta u Rijeci na koju se Milena vraća kao govornica.

U intervju koji je dala za magazin Journal Milena je odgovorila šta ju je privuklo da se i ove godine ponovo nađe na konferenciji “Women's Weekend”.

“Vraćam se s radošću Women’s Weekendu, jer, osim što mi je bila čast sudjelovati na prvom panelu i biti dio otvaranja manifestacije koja će trajati i rasti, sam prošle godine toliko toga naučila i čula, smijala se, uživala u konstruktivnoj i pozitivnoj ženskoj energiji, u kreativnom feminizmu, upoznala divne ljude. Jedva čekam ponovo.”

S obzirom na to da je Milena poznata i kao aktivistica za prava žena, progovorila je i o tom aspektu svog života, kao i o njenom javnom priznanju o seksualnom zlostavljanju koje je ohrabrilo veliki broj žena da istupe sa svojim pričama.

“Mislim da se daleko više govori, polemizira i otvara na temu seksualnog nasilja, granica, rodne ravnopravnosti, akušerskog nasilja. Reklame su odjednom stavile ženu i majku u prvi plan. Imam osjećaj da su se žene u velikoj mjeri ohrabrile progovoriti o svemu što su doživjele i doživljavaju.

Ta patnja i ljutnja i tuga nisu više u tolikoj mjeri pod tepihom. Osjećam početak nekog kolektivnog ozdravljenja, samo još da nas prate institucije i patrijarhalni dio društva. Ali borba je počela, trajat će, ali jasno je da je nezaustavljiva, kao i sama Žena.”

Potom je pričala o svojim novim glumačkim izazovima, trenutno se nalazi u Španiji na snimanju jedne serije u kojoj će imati glavnu ulogu. Serija će se prikazivati na Amazon Primeu.

A kao savjet mladim djevojkama koje se žele okušati u svijetu glume Milena je poručila:

“Da slušaju svoj stomak, intuiciju. Da ne pravdaju sve nepravde kroz koje će proći, jer su to neki stariji ljudi i “autoriteti”. Uglavnom taj osjećaj ne vara, samo mu mi jako kasno počinjemo vjerovati.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje