Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Klasici kojima se uvijek vraćamo: Ovo su četiri filma koja nikada neće dosaditi

Preuzmite sliku

Iako je današnja filmska produkcija plodna, veliki broj ljudi ipak se odlučiti vratiti klasicima.

Riječ je o filmovima koje volimo gledati iznova i koji nam nikada neće dosaditi. Provjereno su dobri i kultni u filmskom svijetu.

1. Roman Holiday

Audrey Hepburn kao odbjegla princeza, Gregory Peck kao novinar te Rim? Roman Holiday je kao topli zagrljaj kojeg svi trebamo. Klasik iz 1953. godine prati princezu Ann koja zbog količine svojih obaveza odluči pobjeći dok je u Rimu.

 • Kada od umora zaspe na klupi u parku, pronađe je američki reporter Joe Bradley koji je onda odnese u svoj stan na sigurno. Joe uskoro sazna princezin pravi identitet te svom uredniku obeća ekskluzivu, no romansa se uplete i poremeti svačije planove.

  2. Some Like It Hot

  Jedna od najboljih komedija svih vremena, Some Like It Hot prati dva muzičara koji postanu svjedoci mafijaškom ubojstvu. Kada shvate da će ih mafijaši pronaći, pokušavaju pobjeći iz grada na bilo koji način. Jedini spas im je bend koji upravo odlazi na turneju.

 • No, bend je sastavljen od isključivo žena te ne primaju muškarce. Kako bi prikrili tko su zapravo, dvojica muzičara se preruše u žene te se pridruže bendu. Onda nastaje mučna borba skrivanja svog identiteta što poremeti jedna jako lijepa pjevačica te jedan jako uporni udvarač. Glume Marilyn Monroe, Jack Lemmon i Tony Curtis.

  3. The Sound of Music

  Mladu novakinju njen samostan u Austriji 1930-ih šalje da postane dadilja sedmero djece udovca koji je ujedno i mornarički časnik. Ona u dom donese ljepotu i pjesmu od kojih su mnoge danas kultne.

 • Izvodi ih jedna i jedina Julie Andrews koja je za svoju ulogu bila nominirana i za Oscar. The Sound of Music jedan je od najvećih klasika ikad.

  4. Sunset Blvd.

  Ako ste ikad čuli citat “Alright Mr. DeMille, I’m ready for my close up”, a niste znali odakle je, riječ je o sjajnom klasiku Sunset Blvd. Prati scenarista koji stvori opasnu vezu s bivšom zvijezdom nijemih filmova koja je pala u zaborav. Ona sada želi napraviti trijumfalan povratak u svijet filma pa privuče scenarista s ponudom filmskog scenarija.

 • Smjesti ga kod sebe u ogromnu vilu u kojem živi sama sa svojim butlerom dok on postaje sve više i više upleten u njezin život. (Journal.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,