Ponedjeljak, 17. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Karleuša o Severininoj izjavi o genocidu u Srebrenici: Srbi koji su najviše stradali u 20. vijeku, mogu samo biti veliki, ponosni, časni

Preuzmite sliku

Srbijanska pjevačica Jelena Karleuša danas je na svojim društvenim mrežama prokomentarisala stav hrvatske muzičke zvijezde Severine o Srebrenici i genocidu počinjenom u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine.

“Severina, a zašto je tebi bitno da li se koristi riječ zločin ili riječ genocid? Zašto se ti baviš presuđivanjem, šta je bilo i pojašnjavanjem?”, započela je Kareluša na društvenim mrežama.

Potom se, slijedeći narativ predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS-a Milorada Dodika kao i ostalih predstavnika vlasti prosrpske struje, referirala na Jasenovac pitajući (Severinu) “koliku je odštetu tvoja država platila Srbiji za Jasenovac? Hmm? Da li se naplaćuje na tonu mesa ili na broj ljudi? Koliko košta na primjer milion života? Koliko za milion Srba i da li hoćete popust jer je bilo i Jevreja? Romi gratis? Tražite li popust na količinu i utrošeni trud, jer baš je bilo potrebno mnogo volje i truda da se postigne ta cifra u samo jednom logoru!”.

Podsjetimo, Severina je 2022. gostovala na BHT1 televiziji u emisiji Konačno petak. Tokom razgovora s voditeljicom Majom Čengić Miralem rekla je sljedeće:

“Ja sam sad ispala najgori ustaša rekavši da je u Srebrenici bio genocid – što i je bio genocid, kako god oni to nazivali: veliki zločin, mali zločin ili srednji zločin. Ali, radi se samo o tome, da ako je bio genocid, onda bi neka država toj državi trebala platiti odštetu. Mislim da samo zbog toga oni ne priznaju da se to tako zove.”

Karleuša je potom napisala kako je Srbija “velika i jaka”, da nije sve u parama i plaćanju te da je riječ o riječi genocid.

“Jer genocid ne mogu učiniti pojedinci koji su za to odavno osuđeni. Za genocid se krivi čitav narod. Ko ti kaže da se Srbija u toj rezoluciji ne pominje, zašto bi onda Srbija platila odštetu?! Hmmm? Malo logike, lutko, koristi glavicu i za razmišljanje, ne samo za botox. A Srbi, narod koji je najviše stradao u 20. vijeku, mogu samo da budu veliki, ponosni, časni narod. Ne genocidan narod. Jer taj žig neću da nosim ni ja ni moja djeca ni moji unuci jer u moje ime niko nije ubijao nevine ljude u građanskom ratu u Bosni s kojim ja nemam ama baš nikakve veze! P. S. A i tvoj sin, koji je Srbin, nosit će taj žig, ako se ta historijski nepravda desi! Pokušaj da se ne trudiš više da budeš ovoliko ‘pametna'”, objavila je.

Podsjetimo također i na to da je i sama Jelena Karleuša svojevremeno gostovala po raznim emisijama i isticala svoj jasan stav o genocidu koji se desio u Srebrenici, pri čemu je javno osuđivala ratne zločince.

Vezano | Karleuša: Prava sloboda je osloboditi se tuđeg mišljenja, vlada strah, ne vladari (VIDEO)

Severina još uvijek nije odgovorila na Karleušine uvrede. Podsjećamo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas će u 16 sati održati zasjedanje na kojem će se između ostalog razmatrati i usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje