Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Još jedan milijarder planira zaroniti do olupina Titanika

Preuzmite sliku

Milijarder iz Ohaja planira spustiti podmornicu za dvije osobe do dubine nivoa Titanika, kako bi dokazao da se putovanje može bezbjedno obaviti nakon tragedije koja je zadesila kapsulu Titan prošle godine.

Investitor u nekretine, Larry Connor rekao je za WSJ:

“Želim pokazati ljudima širom svijeta da, iako je okean izuzetno moćan, može bitan divan i prijatan i promijeniti život ako mu pristupite na pravi način.”

On inače radi sa Patrickom Leahyom, suosnivačem i izvršnim direktorom proizvođača podmornica Triton Submarines, piše Business Insider.

Duo ima za cilj pokazati da se takva ekspedicija može izvoditi više puta i bezbjedno, uprkos imploziji podmornice OceanGate prošlog juna, u kojoj je poginulo svih pet putnika, uključujući generalnog direktora kompanije Stockton Rush.

Leahy je rekao da ga je Connor nazvao nekoliko dana nakon implozije i rekao:

“Znaš, ono što treba da uradimo je da napravimo podmornicu koja može da roni do dubine na nivou Titanika više puta, bezbjedno i da pokaže svijetu da vi momci može to da uradite, a da je Titan bio samo sprava”, citirao je on.

Nakon junske katastrofe, sa brojnih strana stigli su pozivi da se ovakve ekspedicije generalno preispitaju.

Ali Leahy je rekao da vjeruje da problemi OceanGate-a ne odražavaju cijelu industriju, dodavši da se takve podmornice smatraju veoma bezbjednim zbog opsežnog testiranja kojima se podvrgavaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje