Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Jasmila Žbanić: Rezolucija u Srebrenici je potrebna ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata

Preuzmite sliku

Bh. režiserka Jasmila Žbanić je objavila da je producentska kuća Deblokada, koju je osnovala sa svojim suprugom Damirom Ibrahimovićem, omogućila ambasadorima u UN-u gledanje filma “Quo vadis, Aida?” te pozvala na donošenje rezolucije o Srebrenici.

“Donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti historijsku nepravdu i odgovornost za ulogu koju su odigrale u ratu u Bosni i Hercegovini. Deblokada je obezbijedila link za sve ambasadore u UN-u na kojem mogu pogledati ‘Quo vadis, Aida?’. Inspirisan po istinitim događajima iz jula 1995. godine, film je imao svoju premijeru na Venecijanskom film festivalu i proglašen je za najbolji evropski film u 2021. godini, s najboljom evropskom glumicom i najboljom evropskom rediteljicom”, objavila je.

Dalje je navela da autori žele pozvati ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju u Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata.

  • “Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, između ostalog i kroz svoje obrazovne sisteme, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprečavanja revizionizma i prevenciji genocida. Ovaj film i ova rezolucija su poziv na mir”, navela je.

    U središtu radnje filma je Aida (Jasna Đuričić), nekadašnja profesorica koja u ljeto 1995. radi kao prevoditeljica za Ujedinjene narode u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a.

    U njemu glume Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh i drugi.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje