Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Izrael će ipak nastupati: Pjesma Evrovizije je apolitični muzički događaj, nije takmičenje između vlada

Preuzmite sliku

Organizatori takmičenja Pjesma Evrovizije danas su odbacili mogućnost isključenja Izraela, sasvim suprotno od onoga što su uradili samo dan poslije početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Pozivi da se Izraelu zabrani učešće na takmičenju stigli su iz nekoliko zemalja, nakon početka rata u Gazi, izazvanog napadom pokreta Hamasa na jug Izraela.

“Poređenja između rata i sukoba su složena i teška. Mi, kao apolitična medijska organizacija smatramo da nije naše mjesto da utvrđujemo takva poređenja“, rekao je za AFP Noel Curran, izvršni direktor Evropske radio-difuzne unije (EBU), koja okuplja emitere takmičenja.

On je rekao da je EBU “svjestan”mnogih glasova koji se dižu da se Izrael isključi iz ovogodišnjeg takmičenja, koje će u maju predstavljati pjevač Eden Golan.

“Međutim, Pjesma Evrovizije je nepolitički muzički događaj i takmičenje između javnih emitera koji su članovi EBU. To nije takmičenje između vlada“, rekao je Curran.

Prema njegovim riječima, u slučaju Izraela rukovodstvo EBU se složio da je izraelski javni emiter Kan ispunio sve uslove takmičenja za ovu godinu i da može da učestvuje, kao i u prethodnih 50 godina.

Sa druge strane, u slučaju Rusije, “ruski emiter je suspendovan iz EBU zbog upornog neispunjavanja svojih obaveza članstva i zbog kršenja vrijednosti javnog servisa”, rekao je on.

Curran je dodao da je odnos između javnog emitera Kan i izraelske vlade “fundamentalno drugačiji” od onog između ruske televizije i Moskve, tvrdeći da je izraelska vlada “prijetila posljednjih godina da će zatvoriti Kan”.

Takmičenje za Pjesmu Evrovizije biće održano od 7. do 11. maja u Švedskoj. (BETA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje