Srijeda, 19. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Između danas i sutra: Projekat ‘Misli Sloboda’ umjetnice Edine Selesković izložen u Briselu (FOTO)

Preuzmite sliku

Renomirana bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković otvorila je u petak 5. oktobra 2018. u glavnom gradu Evropske unije i srcu starog kontinenta izložbu Misli Sloboda.

Više stotina posjetilaca je sa neskrivenim oduševljenjem i zanimanjem posmatralo metalnu instalaciju stilizovanih ptica u pokretu, simbola slobode bez granica. Selesković kaže da ovim radom šalje nezaobilaznu poruku mira i svjetlije budućnosti iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Think Freedom u Briselu je otvorena u čuvenom belgijskom BOZAR centru za umjetnost, u okviru projekta Accessible Art Fair, koji okuplja uspješne umjetnike iz cijelog svijeta. Accessible Art Fair, koji je ove godine proglašen jednim od top 5 art fairs na svijetu, stvorio je jedinstvenu platformu za umjetnike povezujući ih sa publikom na svjetskom nivou.

Misli Sloboda ili Think Freedom instalacija je svoju premijeru imala u Sarajevskoj vijećnici 2015. godine, a od tada je gostovala u 8 gradova regije. Sačinjena od hiljadu elemenata, skulptura slobode ona povezuje umjetnost sa publikom kreirajući jedinstvenu umjetničku platformu. U svakom gradu domaćinu Edina surađuje sa mladim ljudima koji joj šalju njihova promišljana o Slobodi i sa studentima koji u suradnji sa Edinom, dizajniraju postavku instalacije, svaki put jedinstvenu upravo tom gradu.

Poslije Brisela, Think Freedom nastavlja svoj put Evropom, Azijom i Australijom, da bi finalnu postavku sa porukama mladih ljudi iz svih gradova domaćina imala u Njujorku 2021. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje