Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispred svog vremena: Prvi film o Oppenheimeru snimljen u Jugoslaviji 1970.

Preuzmite sliku

Više od pola stoljeća prije Christophera Nolana, Beogradska televizija snimila je svoju verziju filma o J. Robertu Oppenheimeru Slučaj Oppenheimer.

Film o tvorcu atomske bombe kritičari već svrstavaju u jedno od najvećih ovogodišnjih kinematografskih ostvarenja, no rijetki znaju da su život slavnog fizičara Roberta Oppenheimera i njegovo suđenje nakon Drugog svjetskog rata bili tema TV drame snimljene za Beogradsku televiziju 1970. Režiju potpisuje Arsenije Jovanović po scenariju njemačkog pisca Heinara Kipphardta.

Tokom Drugog svjetskog rata američki fizičar Robert Oppenheimer bio je na čelu istraživačkog tima za izradu atomske bombe.

S tog je položaja smijenjen 1953. godine zbog neslaganja s Američkom atomskom komisijom oko razvoja hidrogenske bombe, a do nesuglasica je došlo kada je shvatio da bomba nije napravljena da prekine rat, već da započne neke nove sukobe.

Kako navodi Index, istraga koja se protiv njega vodila u zloglasno vrijeme antikomunističke histerije i “lova na vještice” u vrijeme senatora McCarthyja povezivala ga je s mnogim ljudima koji su bili dio Komunističke partije, iako on sam nikada nije bio njezin član, već je samo simpatizirao komunističke ideje.

Međutim, kroz tu istragu isplivale su velike moralne i psihološke dileme s kojima su se suočavali naučnici toga doba. Priča oko istrage postavljena je kao bitan dio Nolanova filma, uz još mnogo dodataka o Oppenheimerovom životu i prošlosti.

Jovanovićev film smješten je samo u zadanu sudnicu u kojoj likovi prepričavaju što im se dogodilo u procesu izrade atomske bombe u Los Alamosu, kao i situaciju nakon Drugog svjetskog rata. Roberta Oppenheimera glumi Branko Pleša koji je na dramatičan način iznio sve moralne dileme koje je fizičar imao.

Osim njega u filmu su glumili i Petar Banićević, Predrag Tasovac, Stojan Dečermić, Marko Todorović i Rade Marković.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje