Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

HRT je odlučio: Hrvatska 2014. godine neće ići na Eurosong

eurosong2013
Preuzmite sliku

U saopštenju za javnost HRT-a stoji kako imaju u vidu tešku gospodarsku situaciju Hrvatske te vode računa i o kritikama javnosti o financijskoj opravdanosti nastupa

eurosong2013

Hrvatska radiotelevizija kao organizator takmičenja za izbor hrvatskog predstavnika za pjesmu Eurovizije donijela je odluku kako će preskočiti sudjelovanje na slijedećem Eurosongu, odnosno kako Hrvatska 2014. godine neće imati svoje predstavnike na ovoj manifestaciji. O svemu je HRT obavijestio medije saoopštenjem za javnost, a razlozi za neodlazak na Eurosong su većinski finansijski.

– Ovisno o interesu javnosti i gledatelja, HRT će naknadno donijeti odluku o prijenosu završne večeri Eurosonga. Kao javni RTV servis, HRT posebno vodi računa o tome da se sredstva pristojbe troše na što učinkovitiji način. HRT ima u vidu tešku gospodarsku situaciju te vodi računa i o kritikama javnosti o financijskoj opravdanosti nastupa.

Imajući u vidu kako ova odluka kod dijela naših gledatelja možda neće naići na odobravanje, HRT je i u svjetlu slabijih plasmana hrvatskih takmičara na Eurosongu posljednjih godina ipak odlučio uzeti pauzu od nastupa. Hrvatskoj radioteleviziji kao organizatoru takmičenja za izbor hrvatskog predstavnika na Eurosongu u interesu je odabrati pjesmu i izvođača koji će zauzeti što viši plasman, te će do odluke o eventualnom povratku na Eurosong svoje kreativne potencijale usmjeriti u tom pravcu.

Odluku o privremenom neodlasku na Eurosong već su ranije donijele i neke druge države Europe, poglavito one pogođene gospodarskom krizom i recesijom. Uprkos tome, HRT svoja sredstva neprekidno ulaže u podizanje kvalitete programa i ispunjavanje svoje javne funkcije – javljaju iz HRT-a.

Niko se nije uspio plasirati u finale – Klapa s mora, Nina Badrić, Daria Kinzer…

Hrvatsku je 2013. godine predstavljala šesteročlana Klapa s mora koja se nije uspjela plasirati u finale. Čitatelji 24sata Klapi s mora nisu predviđali pretjerano velik uspjeh na Eurosongu. Najviše njih reklo je da klape nisu za takva takmičenja te da smo trebali poslati nekog drugog izvođača. Odmah nakon toga, većina je rekla da je izbor Klape s mora za predstavnike na Eurosongu veliki promašaj. Godinu dana prije njih natjecala se Nina Badrić s pjesmom ‘Nebo’ koja se također nije uspjela plasirati u finale. Na Eurosongu u Düsseldorfu 2011. bila je Daria Kinzer s pjesmom Borisa Đurđevića ‘Celebrate’ koja je također ostala bez finala. (24sata)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: