Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Hadžihafizbegović proglašen za najboljeg glumca na Festivalu podunavskih zemalja

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović osvojio je Grand Prix za najbolju mušku ulogu i statuu “Celtiks” za najboljeg glumca na međunarodnom filmskom festivalu Dunavsko-panonske regije “Porodica naroda” u Somboru.

Ovo je Hadžihafizbegovićeva peta nagrada za ulogu Zeke u filmu “Žaba”, koje je osvojio na pet prestižnih festivala na koje je film “Žaba” pozvan u takmičarski program, za nepunih godinu dana.

Predsjednik žirija Festivala podunavskih zemalja Radoslav Zelenović koji je i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke kazao je da način na koji je Hadžihafizbegović utjelovio ulogu Zeke te njegova posvećenost liku i vjerodostojnost glumačke transformacije s pravom mu donose ovu nagradu.

Napomenuo je da se sjeća Hadžihafizbegovićeve uloge još iz filma “Veliki talenat” Nikole Stojanovića iz 1984. koja je već tada nagovijestila njegovu uspješnu karijeru i taj talent se proteže kroz više od 60 igranih filmova koje je do sada snimio.

Istaknuo je da je takva karijera rezultirala s više od 30 osvojenih Grand Prix nagrada na većini svjetskih i regionalnih filmskih festivala, naglašavajući da je Hadžihafizbegović prerastao regionalne granice i postao glumac ne samo evropskog, već svjetskog kalibra, saopćeno je iz Kamernog teatra 55. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje