Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Grob princeze Diane nikad niko nije vidio, a evo i zbog čega

Preuzmite sliku

Na današnji dan 31. augusta 1997. godine u Parizu je poginula princeza Diana.

Njezina smrt bila je šok za čitav svijet, budući da je princeza u to doba bila najslavnija i najfotografiranija žena na svijetu.

Te kobne noći Diana je sa svojim partnerom Dodijem Al Fayedom, vozačem i tjelohraniteljem iz hotela Ritz u Parizu automobilom krenula u Dodijev stan Champs-Élyséesu, a samo nekoliko stotina metara prije odredišta, u tunelu Pont de l'Alma, vozač je izgubio kontrolu nad automobilom.

 • Princeza je proglašena mrtvom u ranim jutarnjim satima, a informacije je uskoro potvrdila britanska vlada te je vijest o tragičnoj pogibiji u to rano nedjeljno jutro obišla čitav svijet.

  Tijelo princeze prebačeno je u Veliku Britaniju, a po kovčeg s njezinim tijelom otišao je njezin bivši suprug, princ Charles. Iako u trenutku smrti nije bila članica kraljevske porodice, kraljevska porodica preuzela je organizaciju sahrane. Ispratiti princezu Dianu u London došlo je više od tri miliona ljudi, a procjenjuje se da su dvije milijarde ljudi sahranu gledale na televiziji.

  Iako je ceremonija bila javna, obred ukopa princeze bio je rezerviran samo za najuže članove njezine porodice. U strahu od velikog interesa za Dianino grobno mjesto, njezin brat Charles Spencer odlučio je da će pokopati sestru na svom imanju Althorp, odnosno na otoku na jezeru imanja. Princeza Diana je upravo na tom imanju i odrasla, a njezin brat ga je naslijedio nakon što je postao grof.

  Nakon što je služena misa u Westminsterskoj opatiji, automobil s princezinim kovčegom prošao je ulicama Londona, a zatim se Dianina porodica uputila na imanje Althorp u engleskoj grofoviji Northamptonshire.

  Najuža porodica princeze i svećenik potom su prisustvovali polaganju njezinog kovčega u grob.

 • Grob na otoku jezera koji nikad niko nije vidio

  Ako u Google ukucate “grob princeze Diane”, vidjet ćete fotografiju ogromnog mramornog spomenika na kojemu stoje njezino ime i godine rođenja i smrti te jedna klupa. Veliki spomenik sestri je podignuo Charles Spencer, ali spomenik se ne nalazi na njezinom grobu.

  Kako navodi Index.hr, grob princeze Diane je na otočiću na jezeru imanja, a do otočića je nemoguće doći bez dozvole Charlesa Spencera.

  Stoga grob princeze Diane, uprkos ogromnom interesu javnosti, niko osim njezine porodice nikada nije ni vidio ni posjetio. Charles Spencer nedavno je objavio fotografiju otočića na kojemu se vidi cvijeće i drveće koje raste oko groba princeze.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,