Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glumica koja je postala političarka: Preminula dvostruka dobitnica Oscara Glenda Jackson

Preuzmite sliku

Glumica Glenda Jackson, dvostruka dobitnica Oscara koja je nakon toga 23 godine služila kao socijalistički političar u britanskom parlamentu, preminula je nakon kratke bolesti, javila je u četvrtak britanska novinska agencija PA Media, pozivajući se na njenog agenta.

Imala je 87 godina.

Jedna od četiri kćerke zidara i čistačice u sjeverozapadnoj Engleskoj, Jackson nikada nije zaboravila svoje korijene čak i kada se proslavila kao jedna od najvećih glumica svoje generacije.

Oštrih kostiju, blijede puti i crne kose, upečatljivih, oštrih očiju, glumila je na pozorištu, televiziji i filmu prije nego što je počela da se bavi politikom, rekavši: “Život glumca nije zanimljiv”.

Svoju prvu nagradu Oscar osvojila je 1971. kao glavna glumica za ulogu tvrdoglave umjetnice u filmu reditelja Kena Russella, ekranizaciji romana D.H. Lawrencea “Zaljubljene žene”.

Njen drugi Oscar stigao je tri godine kasnije za “A Touch of Class”, romantičnu komediju u režiji Melvina Franka u kojoj je Jackson glumila iznerviranu modnu kreatorku uvučenu u katastrofalnu ljubavnu vezu s američkim biznismenom u Londonu.

Nakon više od tri decenije na sceni i na filmu, Jackson je prestala da se bavi glumom i prenijela je svoj svađalački otvoreni stil u politiku.

Bila je ljuta zbog štete za koju je vjerovala da ju je radničkoj klasi nanijela Margaret Thatcher, britanska konzervativna premijerka od 1979. do 1990. godine.

U 1992. godini, u dobi od 55 godina, Jackson je osvojila mjesto u parlamentu zastupajući Laburističku stranku lijevog centra u izbornoj jedinici u sjevernom Londonu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,