Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Glumačka legenda koja je ostavila dubok trag: 20 godina od odlaska Čkalje – simbola domaće komedije

Preuzmite sliku

Bilo da se na televizijskom ekranu ukazao kao kamiondžija Jare, svjetski, a jagodinski putnik Jovanča Micić ili ujak Firga, gledaoci širom Jugoslavije zavaljeni u fotelju toplog doma, mogli su da računaju na smijeh do suza.

Upečatljivog izraza lica, jedinstvene mimike i umijeća za štos i geg, legenda jugoslovenskog glumišta Miodrag Petrović Čkalja, važio je za simbol komedije ovih prostora.

„Publika ga je mnogo voljela, ne znam da li je neko uspio da nadmaši njegovu popularnost iz onog vremena”, kaže Dragan Petrović Pele, glumac i profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, za BBC na srpskom.

Dodaje da je „imao glumački dar”, kao i harizmu koja se posebno ogledala u njegovom jedinstvenom stilu.

O njegovom karakteru, pošto se ugase kamere, ispredale su se razne priče – za neke je bio strog, ljutite prirode i nabusit, dok pojedina iskustva govore o njemu kao skromnom i predusretljivom kolegi, ali i zaboravljenom i tužnom čovjeku.

Slavu je stekao glumeći u raznim televizijskim serijama, među kojima su Servisna stanica, Ljubav na seoski način, Kamiondžije i Vruć vjetar, i filmovima, na primjer, Put oko svijeta, Orlovi rano lete i Zajednički stan.

 • Zapažene uloge je imao i u brojnim predstavama, između ostalih, Đido, Ivkova slava i Revizor, izvođenim u Beogradskom dramskom pozorištu.

  Preminuo je pre dvije decenije – 20. oktobra 2003.

  Komičar rođen na Svjetski dan šale

  Miodrag Petrović Čkalja je rođen u Kruševcu, simbolično, na Svjetski dan šale – 1. aprila 1924.

  „Bio sam tanak kao čaklja, providan, pa je od čaklja postalo Čkalja”, tako je objasnio porijeklo vlastitog nadimka.

  Glumom je počeo da se bavi u gimnaziji, da bi tokom Drugog svjetskog rata postao pripadnik Kulturno-prosvetne ekipe partizanske 47. divizije.

  Posle rata upisuje veterinu u Beogradu, gdje nastavlja da glumi u kulturno-umetničkom društvu „Ivo Lola Ribar”.

  Ubrzo postaje član Dramskog studija Radio Beograda, na kome je emitovana humoristička emisija Veselo veče, odakle počinje njegova popularnost.

  „Mi smo prva poslijeratna generacija koja je stvarala humor koji danas svijet voli i hoće da gleda. Mi smo takoreći iz vojničkih bluza došli da radimo svoje poslove i radili smo, stvarali”, govorio je Čkalja u jednoj novogodišnjoj emisiji na Televiziji Beograd.

 • „Kad smo bili svjesni da smo postali popularni, već smo bili umorni, tako da niko tu popularnost nije ni osetio niti ga je ona mnogo opteretila”, dodao je glumac tada.

  Krajem 1950-ih se pojavljuje u ulozi kuhara Jordana u prvoj seriji Televizije Beograd – Servisna stanica, u režiji Radivoja Lole Đukića.

  Bio je to početak lijepe saradnje koju će dvojica kolega nadalje razvijati, o čemu svjedoči i njegova navodna tvrdnja da je pojedine likove pisao posebno za Čkalju.

  Tokom bogate karijere igrao je i u Savremenom (danas Beogradsko dramsko pozorište) i Humorističkom pozorištu (sada Pozorište na Terazijama).

  Tamo je postavljena komedija Zajednički stan koja je potom ekranizovana, ujedno i jedna od prvih Čkaljinih glavnih uloga.
  U narednih nekoliko decenija Čkalja će ostaviti neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji prvenstveno ulogama Jovanče Micića u Putu oko sveta, Živadina Jarića Jareta u seriji Kamiondžije i njenom nastavku Kamiondžije opet voze, poljara Lijana u filmu Orlovi rano lete i mnogim drugim.

  Cjelokupan tekst pročitajte OVDJE.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje