Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Gazda Zare najbogatiji u Evropi!

zara-gospodin
Preuzmite sliku

Španski biznismen je tako potisnuo sa mjesta broj jedan liste najbogatijih Evropljanina Šveđanina Ingvara Kamprada, vlasnik IKEA-e

\"zara-gospodin\"Amancio Ortega, osnivač modne kompanije Inditeks, postao je najbogatiji Evropljanin sa bogatstvom od 39,5 milijardi dolara.

U trenutku kada se Španija suočava sa jednom od najozbiljnijih ekonomskih kriza u svojoj istoriji, najbogatiji Evropljan postao je baš sedamdeestogodišnji Ortega, koji je osnivač modnih kuća kao što su Zara, Masimo, Duti, Beršika, Stradivarius, prenio je francuski list \”Figaro\”.

Španski biznismen je tako potisnuo sa mjesta broj jedan liste najbogatijih Evropljanina Šveđanina Ingvara Kamprada, vlasnik IKEA-e, čije se bogatstvo procjenjuje na 37,2 milijarde dolara.

Treći na listi sa 22,7 miljardi dolara je je Bernar Arno, vlasnik najveće na svijetu kompanije za luksuzne proizvode LVMH.

Amancio Ortega je istovremeno postao i četvrti najbogatiji čovjek na svijetu iza Meksikanca Carlosa Slima, osnivača Microsofta Billa Gatesa i Amerikanca Warrena Buffeta, prenosi Slobodna Bosna.

Bogatstvo Ortege je poraslo pošto su u srijedu akcije \”Inditeksa\” porasle za 12,1 odsto dostižući vrijednost od 75 eura.

Prodaja ove španske kompanije, sada prisutne u 85 zemalja, je za tri mjeseca zaključno sa aprilom skočila za 15 odsto u odnosu na podatke iz istog perioda lani, na 3,416 milijardi eura.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: