Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Frontmen Pink Floyda se na koncertu pojavio u nacističkoj uniformi, policija pokrenula istragu

Preuzmite sliku

Suosnivač Pink Floyda, pjevač i basist Roger Waters razbjesnio je obožavatelje tokom nastupa u Berlinu odjenuvši uniformu gotovo identičnu onoj koju su nosili nacistički SS časnici tokom Drugog Svjetskog rata.

Naime, 79-godišnji Waters na spornoj je uniformi, uz to imao i crvenu traku oko ruke, te prekrižene čekiće na ovratniku.

A upravo su prekriženi čekići i uniforma bili motiv koji je koristila fiktivna neonacistička organizacija u filmu Pink Floyd: The Wall iz 1982. godine.

U originalnom filmu, glavni protagonist (kojem glas posuđuje Roger) poludi i počinje se doživljavati kao fašističkog diktatora. Lik imena Pink nosi sličnan kostim kakav je Roger odjenuo na koncertu u Mercedez-Benz Areni.

Iznad gomile visila je svinja na napuhavanje s logotipom izraelske tvrtke za proizvodnju oružja, kao i Davidovom zvijezdom. Ogromni ekran također je prikazivao imena mrtvih osoba, poput Anne Frank pored novinara Al Jazeere Abu Akleha, ubijenog dok je izvještavao o raciji izraelskih obrambenih snaga u palestinskom kampu.

Objavljeno je da je Njemačko ortodoksno židovsko rabinsko udruženje pozvalo da se Rogeru zabrani nastup u zemlji.

Berlinska policija objavila je u petak da je pokrenula istragu zbog poticanja na mržnju protiv Rogera Watersa, jednog od osnivača rock skupine Pink Floyd, pošto se na koncertu u Berlinu pojavio u uniformi sličnoj onoj nacističkih oficira.

“Istraga je pokrenuta zbog sumnje u poticanje na javnu mržnju jer se odjeća koju je nosio na pozornici može koristiti za veličanje ili opravdanje nacističke vlasti, a što je remećenje javnog mira”, rekao je glasnogovornik policije Martin Halweg za AFP.

Potvrdio je time ranije izvješće koje je objavio portal Jewish News.

“Odjeća je nalik na uniformu oficira SS-a”, rekao je Halweg.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,