Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Frenkie: Molitva i praktikovanje vjerskih dužnosti su meditacija na steroidima

Preuzmite sliku

U novom izdanju podcasta “Jedan sat” na N1, gostovao je bh. reper, jedan od začetnika ove scene u našoj zemlji, Adnan Hamidović Frenkie, koji je svoje fanove iznenadio albumom “Dunya” jer donosi žanrovski zaokret – reggae zvuk sa religijskim i spiritualnim obilježjima.

Album je zapravo i svojevrsna ispovijest, simbol ličnog sazrijevanja i propitivanja, odlika zapažanja i spoznaja koja su se autoru dogodila u proteklom periodu.

Dok su jedni reagovali negativno na “novog Frenkiea”, “Dunya” mu je donijela i neke nove poklonike, spremnije da čuju ovakav zvuk i teme.

Upravo o vlastitom putu do “Dunye” govorio je Frenkie . Od odluke da prestane konzumirati alkohol, prilagođavanja na drugačije okolnosti i reakcija društva, koje je ponekad i nemilosrdno, do iskustva koje mu je donijelo obavljanje umre. Razgovaramo i o roditeljstvu, pobjedničkoj formaciji Frenkie, Kontra, Indigo, ali i onoj sa Edom Maajkom, koja se raspala, pa sve do usporedbe Tuzle i Sarajeva.

“Odrastao sam u klasičnom ambijentu nena vjernica, roditelji i ne baš toliko, od nje sam pokupio dosta toga, uvijek sam vjerovao u Boga ali nisam dublje istraživao i učio o tome, u 20-tim i 30-tim sam se dosta od toga odmaknuo, mogu reću da sam bio agnostik i ateista, lude godine kada misliš da sve znaš i da si najpametniji. U zadnjih par godina se zanimam za vjeru, čitam i praktikujem dosta toga iz Islama, sve je to došlo nekako s krajem Korone, kada sam se preispitao oko nekih stvari. Čitajući shvatio sam koliko malo znam o Islamu, odatle i želja da odem na Umru, zbog svega toga ‘Dunya’ je takva kakva jeste. Ja sam ranije meditirao, ali molitva i praktikovanje vjerskih dužnosti su meditacija na steroidima.” navodi Frenkie, te se prisjeća i perioda kada je ostavio alkohol:

“Na prvu nema veze jedno sa drugim, alkohol sam prestao da pijem sad će i četiri godine, nije bilo vjerskih i religijskih motiva, probao sam godinu dana da ne pijem, alkohol sam počeo piti sa 15 godina, sa nekim kratkim pauzama kao za ramazan i slično. Shvatio sam da su moje navike bile jedan oblik blažeg alkoholizma, a naravno u pitanju su i zdravstveni razlozi. Nisu više ni mahmurluci bili kao ranije, sve su bila teža iskustva. Mahmurluk sa 40 godina nije isti kao mahmurluk sa 22, ustanem nervozan, i kažem sebi neću to više, kasnije sam shvatio da je sve povezano, i da bi praktikovao vjeru moraš se očisti od svih toksina.” navodi Frenkie.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje