Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Forbes objavio listu 100 najmoćnijih žena svijeta: Koja žena je zauzela prvo mjesto?

Preuzmite sliku

Američki časopis “Forbes” objavio je listu 100 najmoćnijih žena svijeta, a pvu poziciju zauzela je MacKenzie Scott, bivša supruga Jeffa Bezosa.

U tekstu o najmoćnijoj ženi svijeta, Forbesova novinarka piše da je Scott nakon razvoda od Bezosa, dobila ogromna finansijska sredstva koja je velikom brzinom počela da dijeli u humanitarne svrhe, prenosi Super žena.

“Prije tri godine, MacKenzie Scott bila je autorica, supruga i majka četvoro djece koja je pokrenula grupu za borbu protiv zlostavljanja, a 90-ih je pomogla svom suprugu da pokrene Amazon. Tada je ostala u njegovoj sjeni – ali onda se razvela od Bezosa”, stoji u tekstu.

 • Nakon razvoda, dobila je četvrtinu udjela u Amazonu i gotovo odmah počela da planira da će sve to da podijeli.

  “Imam nesrazmjernu količinu novca da podijelim sa drugima”, izjavila je u maju 2019. kada je potpisala obećanje darivanja i pritom obećala da će da da barem polovinu svog bogatstva u dobrotvorne svrhe, piše novinarka.

  Kako kaže novinarka Forbesa, Scott, ne samo da je svoju riječ sprovela u djelo, već je to radila, ali i dalje radi rekordnom brzinom i s potpunom kontrolom kome daje novac.

  “Za više od dvije godine, od svog bogatstva, koje je procijenjeno na 57 milijardi dolara, dala je 8.6 milijardi dolara za 780 organizacija koja se bore za ravnopravnost spolova, kao i za iskorjenivanje rasne diskriminacije”, piše novinarka.

 • Najmoćnija žena svijeta radi sa svojim suprugom Danom, istraživačima i savjetnicima neprofitne konsultantske kompanije “Bridgespan”.

  “Ona ne polaže račune nikome, nema upravni odbor (za koji znamo)”, navodi novinarka.

  “Poredbe radi, Gatesova fondacija , koja ima gotovo 1.800 zaposlenih, 2020. je zaradila 5.8 milijardi dolara bespovratnih sredstava. Scott je te godine podijelila nešto više od 5.8 milijardi dolara. I, što je najvažnije, ona koristi filozofiju davanja “bez ograničenja”, što znači da svaka organizacija može da koristi sredstva kako god smatra prikladnim”, zaključuje Forbesova autorica.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje