Četvrtak, 30. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Film “Quo Vadis, Aida?” će večeras biti prikazan na javnom servisu Hrvatske

Preuzmite sliku

Film “Quo Vadis, Aida?” Jasmile Žbanić će večeras u 21 sat biti prikazan na HRT-u 2 povodom obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. To je važno kako bi se priča o genocidu u Srebrenici proširila, a emitiranje na javnom servisu jedne države je važna poruka.

“Najveća je nepravda na svijetu čekati pravdu, a mi je čekamo 27 godina”, rekla je ranije predstavnica udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić.

“Osjećala sam ogromnu odgovornost pri odabiru načina da ispričam ove događaje. Ponekad mi se činilo kao da hodam po minskom polju. Aidina drama i njezine emocije srce su ove priče”, kazala je Jasmila.

  • Dodala je da su UN politički blokirali pojedini svjetski političari.

    “Okretanje leđa Srebrenici bila je isključivo politička odluka. Sve što je moguće je učinjeno da se zavežu ruke UN-u. No, to također ne oslobađa Nizozemce krivnje. Oni su imali puno predrasuda prema bosanskim muslimanima, kao i vrlo kolonijalan pogled na ljude uopće”, rekla je.

    Podsjećamo, na 34. dodjeli Evropskih filmskih nagrada (EFA) Jasmila je proglašena najboljom rediteljicom u Evropi, Jasna Đuričić najboljom glumicom, a spomenuti film najboljim ostvarenjem u 2021. godini.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , , , ,