Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dodi iz serije “Kruna”: Međunarodna zajednica je iznevjerila Palestinu i njenu djecu

Preuzmite sliku

Egipatsko-britanski glumac Khalid Abdalla, koji je glumio ljubavnika princeze Diane Dodija al-Fayeda u TV seriji “The Crown” (Kruna) o britanskoj kraljevskoj porodici, opisao je izraelske napade na Gazu kao “genocid”, javlja Anadolu.

Glumac Abdalla, koji je stekao slavu u svjetski poznatoj TV seriji “The Crown” i filmu “The Kite Runner”, adaptiranom prema knjizi afganistanskog pisca Khaleda Hosseinija, protestirao je protiv genocida u Gazi ispisivanjem slogana “Nikada više” na lijevom dlanu na 75. dodjeli nagrada Emmy.

Abdalla je pozirao pred kamerama na završnoj proslavi TV serije “Kruna”, u kojoj je glumio ljubavnika princeze Diane Fayeda Dodija, ispisavši na obje ruke “Trajni prekid vatre”, “Vratite taoce” i “Kraj”.

 • Britanski glumac, koji je 30. marta prisustvovao maršu podrške Palestini održanom u Londonu, glavnom gradu Engleske, govorio je za AA o humanitarnoj krizi u Gazi.

  Abdalla, glumac egipatskog porijekla, izrazio je da je izuzetno ponosan što učestvuje u nacionalnom maršu u Gazi pozivajući na trenutni prekid vatre, ali je izrazio veliku tugu što napadi na Gazu i dalje traju.

  Napominjući da je prošlo otprilike šest mjeseci od početka izraelskih napada na Gazu, Abdalla je rekao:

  “Gotovo šest mjeseci zahtijevamo prekid vatre prije svega. Naravno, nakon ovih šest mjeseci sada smo došli do nezamislivog broja ubijenih. Ovo je genocid. Ovo mora prestati.

 • “Jedan od razloga zašto smo ovdje je taj što ovo treba da završi u našoj generaciji. Dio mene odrastao je u strahu da će ovo neće završiti u mojoj generaciji, a sada se moramo pobrinuti da završi”, dodao je.

  Glumac Abdalla također se obratio međunarodnoj zajednici i rekao:

  Međunarodna zajednica je iznevjerila Palestinu i njenu djecu. Svijet je propao. Cijeli život sam odrastao uz riječi ‘Nikad više’ i dužnost da te riječi ispunim. Kad je došao taj trenutak, nisu učinili ništa. Nisu učinili ništa. Zapravo, učinili su i gore nego da nisu učinili ništa. Naoružali su (Izrael) i dalje ga podržavaju.

  Abdalla je u poruci međunarodnoj zajednici istaknuo da su promjene potrebne i da se trebaju dogoditi odmah.

 • Obraćajući se Palestincima u Gazi, Abdalla je dodao:

  “Moja poruka ljudima Gaze: Uz vas smo i žao nam je. Žao nam je što ništa što smo učinili nije bilo dovoljno. I dalje ćemo biti uz vas, stajati uz vas i boriti se dok se ova situacija ne završi.”

  Na kraju je poručio da će oni biti posljednja generacija koja se mora boriti za pravdu i slobodu, da će oni pobijediti i uspjeti.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,