Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Direktor Googlea u samo četiri riječi dao najbolji savjet roditeljima

Preuzmite sliku

U svome govoru na Univerzitetu Stanford glavni izvršni direktor tvrtke Alphabet Inc. i njezine podružnice Google, Sundar Pichai, rekao je jednu stvar koju su dokazale i godine istraživanja ljudske motivacije, a mogla bi biti najbolji savjet za roditelje. Naglasio je kako je bitno ”nagrađivati trud, ne rezultate”. Ono o čemu je zapravo govorio zove se unutarnja motivacija, prenosi portal Crast.

U prijevodu to znači motiviranje ljudi, u ovom slučaju djece, da rade nešto zbog toga što uživaju u izazovu, u samom procesu rada ili im je jednostavno zanimljivo. Buđenje zanimanja za određenu temu nasuprot radu da bi se za njega dobila nagrada ili izbjegla kazna.

Drugim riječima, Pichai savjetuje da roditelji ne predstavljaju rezultate kao najvažniju stvar, već sam proces u kojem dijete obavlja neki zadatak ili aktivnost. Iako to na prvu nekima može zvučati čudno, zapravo je logično i pomaže djeci da budu motivisana. Naime, nisu pod pritiskom da nužno trebaju uspjeti, a samim time njihovi će rezultati biti mnogo bolji.

Kad vas k nekom cilju vode nagrade koje čekaju nakon ostvarenog rezultata, to je eksterna ili vanjska motivacija. To znači da je motiv koji stoji iza određenog truda ili dobivanje neke nagrade (bonus, novi telefon ili igračka) ili izbjegavanje kazne. A ono što se pokazalo istraživanjem je to da je orijentacija na rezultate zapravo vrlo štetna za produktivnost, tvrdi direktor Googlea. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,